Dijete vam se iz vrtića opet vratilo bolesno? Evo zašto je to ustvari dobro za njega

Foto: Unsplash

MNOGIM roditeljima, a pogotovo onima čija djeca pohađaju vrtić ili školu, čini se kako su njihovi mališani neprestano bolesni. Međutim, pedijatri potvrđuju da su infekcije poput gripe, prehlade i upale uha sasvim uobičajene za dječju dob, naročito u prvim godinama života. Djeca predškolske dobi u prosjeku mogu imati i do osam prehlada godišnje, dok je kod školaraca ta brojka nešto manja – oko pet puta na godinu. 

Koliko god imati bolesno dijete zna biti frustrirajuće, stručnjaci imaju dobre vijesti zahvaljujući kojima možda više nećete toliko očajavati kada se vaše dijete idući put vrati bolesno iz vrtića. Ne trebate kriviti sebe, ne trebate kriviti ni odgajatelje, ali ni svoje dijete. Bolesti koje će dijete donositi iz vrtića sasvim su normalne, a čak i korisne. 

Infekcije su normalan dio jačanja imuniteta pa smo stoga i mi, odrasli, otporniji jer smo u mlađoj dobi preboljeli određene bolesti. Dakle, samim obolijevanjem djeca stječu imunitet, a njihov imunološki sustav postaje sve jači. U jesenskim i zimskim mjesecima posebno je povećana vjerojatnost da će dijete u dobi od jedne do treće godine oboljeti od virusnih infekcija dišnog sustava. Simptomi nestaju uglavnom u roku od nekoliko dana te se dijete opet može vratiti u kolektiv.

U slučaju da se radi o gripi koja kod djece ima nešto težu kliničku sliku, važno je pratiti temperaturu i jesu li uz klasične znakove prehlade eventualno prisutni simptomi poput bolova u mišićima i zglobovima. 

Iako pojavu bolesti ne možete spriječiti, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete barem smanjiti šansu za razvoj bolesti. Tajna se krije u usvajanju zdravih navika kod djece, a upravo vi kao roditelj imate ključnu ulogu u tome. Naučite svoje dijete da redovito pere ruke, izbjegava dijeljenje igračaka ili pribora za jelo s drugom djecom, osigurajte mu redovitu tjelesnu aktivnost, ali i dovoljno sna. Sve to jača njegov prirodni imunitet te je samim time otpornije na viruse.