Djeca se bude kako bi provjerila mobitele i zbog toga gube jednu noć sna tjedno

Foto: Shutterstock

DJECA mlađa od 12 godina možda gube jednu noć sna tjedno zbog pretjerane upotrebe društvenih mreža, pokazuje nova studija.

Gotovo 70% djece mlađe od 12 godina, koje je ispitalo Sveučilištu De Montfort u Leicesteru, reklo je da je koristilo društvene mreže četiri sata dnevno ili više. Dvije trećine rekle su da su koristile aplikacije društvenih medija dva sata prije spavanja.

Studija je također otkrila da se 12.5% ispitane djece budi noću kako bi provjerilo obavijesti na svom mobitelu.

Psiholog John Shaw, koji je vodio studiju, rekao je da bi djeca noću trebala spavati između 9 i 11 sati, a ispitanici u prosjeku spavaju 8.7 sati po noći.

"Strah od toga da će nešto propustiti na društvenim mrežama izravno utječe na njihov san. Oni žele znati što im rade prijatelji, a ako u to vrijeme niste prisutni na mrežama, znači da u tome ne sudjelujete. Gledate u nešto, to stimulira i odgađa san, a ako ste tjeskobni, vjerojatno ćete nakon toga biti još tjeskobniji", komentirao je.

TikTok je najčešće korištena aplikacija među ispitanicima. 90% djece prijavilo je da koristi tu mrežu. Snapchat je na drugom mjestu s 84%, dok Instagram koristi nešto više od polovice ispitanih.

U Kaliforniji se nastoje ublažiti negativni učinci društvenih mreža na malu djecu. Država je nedavno donijela zakon koji zabranjuje aplikacijama da dizajniraju značajke koje štete dobrobiti djece.