Evo kada bi se roditelji trebali prestati kupati sa svojom djecom, prema psiholozima

KUPANJE s djecom može biti izvrsna prilika za zbližavanje, a prema jednoj anketi 84 posto roditelja slaže se da to spada među najkvalitetnije trenutke koje provode sa svojom djecom. Psiholozi kažu da je ova praksa ključna za kognitivni i emocionalni razvoj beba, ali i da postoji trenutak kada bismo je trebali ostaviti iza sebe.

Kako prenosi Bright Side, kupanje uči dijete važnosti dodira i prilika je da svojem potomku pružite osjećaj kontakta kožom na kožu. Također, pruža pozitivnu i umirujuću interakciju između roditelja i djeteta. I, što je najvažnije, roditelji su tijekom kupanja doista posvećeni svojoj djeci i to je jedino vrijeme kada ne koriste pametne telefone.

Tijekom kupanja s djetetom možete razgovarati o nekim važnim lekcijama. Primjerice, učiti ih pozitivnoj slici o vlastitom tijelu, podučavati ih anatomiji, spolnim razlikama i promjenama koje se događaju s tijelom.

Kada se roditelji trebaju prestati kupati s djecom?

Iako nema jasnog odgovora na ovo pitanje, važno je da roditelji slijede upute svoje djece. Ako počnu komentirati ili se osjećati nelagodno dok su gola pred svojim roditeljima, trebali biste izbjegavati presvlačenje pred njima, kao i kupanje.

"Svakako savjetujem roditeljima da se prestanu tuširati ili kupati sa svojom djecom u dobi oko 5 ili 6 godina. Djecu treba u početku nadgledati kako bi stekla osjećaj autonomije i naučila se važnim higijenskim vještinama", ističe psiholog Richard Beyer.

Prema stručnjacima, predškolska dob je prikladna da se prestanemo kupati s djecom jer ona tada trebaju više privatnosti i osobnog prostora. To im pomaže uspostaviti zdrave granice i neovisnost. Kupanje s djecom starijom od 7 godina može ometati njihovu sposobnost da razviju ove vještine i čak im može uzrokovati nelagodu, zaključuje dr. Beyer.