Francuzi žele zabraniti slanje djece u kut, smatraju da je to prestroga kazna

Foto: Shutterstock

DOBROTVORNA organizacija Stop VEO tvrdi da se discipliniranje djece slanjem u kut može smatrati nasilnom kaznom. Francuska organizacija, koja se bori protiv nasilja nad djecom, pokrenula je kampanju za promjenu smjernica Vijeća Europe koje preporučuju roditeljima slanje zločeste djece na takozvani time-out.

Mnogi roditelji zločesto dijete poslat će u kutu ili u sobu da se smiri i razmisli o svojim postupcima. Ali prema The Timesu, Stop VEO tvrdi da djeca trebaju društvo svojih roditelja umjesto da budu poslana nekamo sama. Stoga žele da se promijene smjernice kada su u pitanju nenasilne disciplinske metode.

Trenutačne smjernice navode da bi roditelji trebali "reagirati na nedolično ponašanje objašnjenjem i, ako je potrebno, nenasilnim kaznama kao što su time-out, smanjivanje džeparca i slično".

Cilj time-outa je dobiti vrijeme za hlađenje

Time-out preporučuju i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u, koji kažu da ovaj oblik kazne "osigurava roditelju i djetetu da se ohlade". CDC savjetuje roditeljima da objasne djetetu zašto je poslano na time-out i da ne dopuste nikome drugome u kući da razgovora s njim za to vrijeme.

Ali zagovornici kampanje koju provodi Stop VEO, uključujući dječju psihologinju Agnes Florin i autoricu nekoliko knjiga o roditeljstvu Christine Schuhl, vjeruju da je slanje djeteta na time-out "mjera isključenja".

"Slanje djeteta u kut moglo bi ostaviti dojam da vas dijete sluša. Beskorisno je. Dijete neće razumjeti što je učinilo pogrešno", citirali su mediji Florin.

Za neke je ideja o zabrani time-outa pretjerana

Godine 2019. neki dječji psiholozi izrazili su zabrinutost da je time-out štetan za djecu, osobito ako uključuje isključivanje kontakta s drugima u kući. Profesor psihijatrije dr. Daniel Siegel rekao je u to vrijeme da time-out promiče oštro kažnjavanje i društvenu izolaciju.

S druge strane, George Holden, predstojnik Odsjeka za psihologiju na Sveučilištu Southern Methodist, smatra da je ideja o zabrani time-outa pretjerana.

"Svakako postoji prilična količina istraživačke literature koja pokazuje da time-out može biti učinkovit u promjeni problematičnog ponašanja", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.