Glavna pogreška nježnog roditeljstva koju rade mnogi roditelji, prema psihologinji

Foto: Pexels

NJEŽNO roditeljstvo metoda je odgoja koja se oslanja na empatiju, razumijevanje i poštovanje. U svojoj novoj knjizi "The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans", psihologinja Aliza Pressman opisuje kako roditelji mogu odgojiti otpornu djecu.

Jedan od ključnih koraka je samoregulacija ili sposobnost reagiranja na iskustva na način koji je društveno prihvatljiv. Ta je vještina dio odgoja nježnog roditeljstva. No, psihologinja napominje da roditelji ponekad nepravilno prenose ovu vještinu svojoj djeci.

"Primarni način na koji dojenčad i djeca uče samoregulaciju jest kroz koregulaciju, koja uključuje različite vrste odgovora, poput prisutnosti, umirujućeg tona glasa i modeliranje procesa smirivanja od strane roditelja", kaže Pressman za CNBC.

Umjesto da skrivamo svoje osjećaje, trebamo o njima razgovarati

"Dijeleći svoj osjećaj smirenosti s djecom, polako ih učimo kako sami mogu regulirati svoje emocije", objašnjava psihologinja.

No, neki roditelji pogrešno zamjenjuju koregulaciju za glumljenje sreće, tvrdi Pressman, jer vjeruju da djeca ne mogu podnijeti gledanje kako je njihov skrbnik uzrujan ili frustriran. Međutim, to može poništiti svrhu koregulacije, čiji je cilj pokazati djeci da čak i kada doživljavamo teške emocije, možemo ostati smireni. Stoga, umjesto da svoje osjećaje skrivamo od djece, trebamo o njima razgovarati.

"Možete pokušati reći: 'Trenutno sam toliko iznerviran da mi je izazovno usredotočiti se na ono što radim. Pusti me da duboko udahnem i pokušam se smiriti'", savjetuje Pressman.

Međutim, to ne znači da s djecom trebamo podijeliti svaku svoju misao.

"Ključno je da budete svjesni vlastitih osjećaja i iskustava, ali ih ne prenosite na svoju djecu", zaključuje psihologinja.