Godinama griješite: Otkriveno na kojoj biste temperaturi trebali prati rublje

Foto: Pexels

PRONALAŽENJE prave temperature i vremena pranja je ključno za dugovječnost vaše odjeće.

Kada već trošite novac na odjeću, vjerojatno želite da ona traje što duže. Iako je važno i od kakvih materijala je ona napravljena, presudan je i način na koji brinete o njoj i održavate je čistom. 

Također, ne tretira se sva odjeća na isti način. Tako svijetle i tamne tkanine zahtijevaju više brige nego bijele i pamučne.

Brigom o rublju se pozabavilo i nedavno istraživanje sveučilišta Leeds i Procter & Gamble koje je otkrilo da pranje odjeće na najhladnijem i najkraćem ciklusu u perilici rublje čini dugotrajnijim. Istraživači su usporedili gubitak boje, kvalitetu boja i gubitak mikrofibrila na majicama pri pranju u vodi na 40°C na 85 minuta i na 25°C tijekom 30 minuta.

"Primijećen je znatno veći gubitak boje i veći prijenos boja na ciklusu pranja od 40°C tijekom 85 minuta u usporedbi s ciklusom hladno-brzog pranja. Otpuštanje mikrofibre značajno je veće za ciklus od 40°C i 85 minuta u usporedbi s hladno-brzim ciklusom pranja, a taj se učinak nastavio s daljnjim ispiranjem", pokazali su rezultati studije, prenosi Net.hr.

Ipak, to ne znači da je hladna voda uvijek dovoljna.

"Hladna voda je najsigurnija, posebno za svijetle i tamne boje i osjetljive tkanine, jer neće uzrokovati blijeđenje ili oštećenje vlakana. No, uz to morate koristiti dobar deterdžent koji je napravljen za efikasno pranje u hladnoj vodi", objasnila je Carolyn Forte, direktorica laboratorija za čišćenje Good Housekeepinga.

Pranje hladnijom vodom je pogodno za osjetljivu, obojenu i umjereno zaprljanu odjeću, topla voda je bolja za prljavu odjeću i bijelu tkaninu, a vruća voda je najbolja za vrlo zaprljanu tkaninu ili ako perete veće količine odjeće, donje rublje i ručnike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.