Ima li dijete toksičnog prijatelja? Psiholozi otkrivaju kako ga najlakše prepoznati

Foto: Shutterstock

PRIJATELJSTVA su važan dio djetetova života, objašnjavaju psiholozi. No nisu sva prijateljstva zdrava niti jednako pozitivna za dijete, bez obzira na to koje je dobi. Zapravo, stručnjaci objašnjavaju kako se u određenom društvu dijete može osjećati vrlo tjeskobno, pod stresom ili zbunjeno, što negativno utječe na njegovo cjelokupno raspoloženje, samopouzdanje, a često čak i uspjeh u školi, donosi Very Well Family.

Psiholozi naglašavaju kako je, ako sumnjamo da naše dijete ima toksičnog prijatelja, važno znati prepoznati određene znakove i intervenirati na vrijeme. Oni tvrde da su zdrava prijateljstva ona u kojima vladaju suradnja i podržavanje, dok je u nezdravima obično jedna osoba ta koja donosi sve važne odluke. Isto tako, u toksičnim prijateljstvima često postoji i agresija s jedne strane, najčešće kada dijete ne dobije ono što je željelo.

Toksičan prijatelj često se ponaša na vrlo neugodan, točnije bezobrazan način koji podrazumijeva neprihvatljivo ponašanje poput ismijavanja, vrijeđanja ili otkrivanja tajni, točnije nepoštivanja privatnosti djeteta s kojim se druži. Nerijetko su prisutne i emocionalne manipulacije, neprestana potreba za natjecanjem i nadmetanjem ili ljubomora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.