Ima li vaše dijete problema s učenjem ili ponašanjem? Evo na što obratiti pažnju

Foto: Unsplash

AKO se pitate jesu li problemi s učenjem i pažnjom razlog zašto se vaše dijete muči u školi ili kod kuće, niste jedini. Jedno od petero djece ima disleksiju, ADHD ili druge probleme s učenjem i pažnjom, a uz odgovarajuću podršku mogu napredovati u učionici i izvan nje. Evo 8 koraka koje možete poduzeti da odredite najbolji način da pomognete svom djetetu:

Znajte što su problemi s učenjem i pažnjom, a što nisu

Problemi s učenjem i pažnjom nisu znak lijenosti, lošeg roditeljstva ili nedostatka inteligencije. Zapravo, djeca s takvim problemima često su jednako pametna kao i njihovi vršnjaci. Iako sva djeca razvijaju vještine različitom brzinom, djeca s problemima s učenjem i pažnjom imaju trajne poteškoće u određenim područjima zbog različito "isprogramiranog" mozga. Možda ćete primijetiti probleme s čitanjem, pisanjem, matematikom, organizacijom, fokusom, slušanjem s razumijevanjem, društvenim vještinama, motoričkim vještinama ili nekom kombinacijom ovih vještina.

Educirajte se o tipičnim razvojnim prekretnicama

Može biti teško znati vidite li znakove problema s učenjem i pažnjom kod svog djeteta ako niste sigurni koje su vještine tipične za dob. Postoje tipične fizičke, kognitivne i socijalno-emocionalne prekretnice koje treba tražiti u svakoj dobi.

Primjerice, predškolac bi trebao biti sposoban rimovati riječi. Znati što tražiti može vam pomoći da shvatite ako vaše dijete ne ispunjava prekretnice kako se očekuje.

Pratite sve ono oko čega ste zabrinuti

Promatrajte svoje dijete i bilježite stvari koje vas brinu. To će vam pomoći da uočite obrasce, što će dovesti do pronalaska rješenja. Na primjer, ako primijetite da vaše dijete ima tendenciju da bude frustrirano čitanjem, možete potražiti uzorke u tome što mu je izazovno i kada. To može dovesti do pronalaženja najboljih alata i podrške za pomoć s tim određenim problemima.

Saznajte što se događa u školi

Razgovarajte s učiteljem vašeg djeteta da vidite kako stvari idu. Postavljajte pitanja poput: Ima li problema s prepoznavanjem slova? Čini li se da su čitanje, pisanje ili matematika posebno izazovni?

Ne zaboravite pitati i svoje dijete kako ide škola. Pokušajte koristiti činjenična pitanja za početak razgovora: "Znam da ove godine imate više učitelja nego prošle godine. Kako to ide?"

Razgovarajte s djetetovim liječnikom

Zakažite sastanak s djetetovim pedijatrom kako biste razgovarali o svojim brigama, možda najbolje ne u prisutnosti vašeg djeteta. Donesite svoje bilješke na sastanak i budite otvoreni za dijeljenje bilo kakvih nedoumica nastavnika.

Razmislite o savjetovanju sa stručnjakom

Pitajte liječnika vašeg djeteta o mogućoj uputi na stručnjaka koji može detaljnije procijeniti vaše dijete. Stručnjaci koji rade s djecom s problemima učenja i pažnje uključuju kliničke dječje psihologe, dječje neurologe, fizioterapeute, edukacijske terapeute, radne terapeute, razvojno-bihevioralne pedijatre i druge. Oni vam mogu pomoći u rješavanju vaših zabrinutosti, identificirati specifične probleme i raditi s vama na izradi plana za vaše dijete i obitelj.

Planirajte sljedeće korake na temelju specifičnih izazova vašeg djeteta

Dosad možda imate bolju ideju o tome što uzrokuje probleme vašeg djeteta, ali vjerojatno još uvijek imate više od nekoliko pitanja o tome što slijedi. Potražite više informacija ako ste zabrinuti i nemojte se bojati zatražiti pomoć. Izrada plana, čak i ako uključuje samo nekoliko ciljeva, pomoći će vam da se osjećate usredotočenije, osnaženije i manje pod stresom.

Zapamtite da niste sami

Povežite se s drugim roditeljima kako biste čuli njihove osobne priče. To vam može pomoći da bolje shvatite kako druge obitelji pomažu svojoj djeci i da se osjećate manje sami. Razmislite o povezivanju s drugim roditeljima radi podrške i savjeta putem kanala društvenih medija ili negdje drugdje.

Ovi koraci su samo početak – postoji još mnogo stvari koje možete učiniti ako ste zabrinuti za akademski ili socijalno-emocionalni napredak vašeg djeteta, piše Motherly.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.