Je li tajicama mjesto u školi? Evo što misli socijalna radnica

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

JEDNA majka iz Splita nedavno se na Facebooku požalila da je srednja škola u koju ide njeno dijete sve učenike koji su došli na nastavu u trenirkama poslala na razgovor kod pedagoga. Njena objava izazvala je raspravu na društvenim mrežama. Neki su podržali potez škole, dok drugima nije jasno zašto bi bilo problematično doći u školu u trenirci.

U SAD-u se slična polemika vodi oko nošenja tajica. Mnogi roditelji smatraju da se dječacima ne radi probleme zbog tijesne odjeće ili rupa na hlačama i košuljama, dok se djevojčice upozorava da tajicama nije mjesto u školi.

Ashley Fontaine, majka dvoje djece iz Alabame, kaže da je njezina kći prekršila kodeks odijevanja svoje osnovne škole kada je išla u peti razred.

"Učiteljica je pitala moju kćer i još jednu djevojčicu žele li da im dječaci gledaju u stražnjice. Rekla je da im majice ne pokrivaju stražnji dio. To me jako uzrujalo", izjavila je za Yahoo Life.

Majka Sydney Copeland dodaje da je njezinu 10-godišnju kćer poslala kući s pismom upozorenja.

"Ne razumijem što pokušavamo reći našim kćerima. Dobili smo dopis u kojem nas se obavještava da djevojčice, kada nose tajice, moraju paziti da su im prednja i stražnja strana potpuno prekrivene", rekla je te dodala da je dopis poslan samo roditeljima djece koja polaze četvrte i pete razrede, a ne i mlađe djece.

Socijalna radnica Catherine Pearlman kaže da je njezina kći doživjela sličan incident u školi.

"Profesor tjelesnog rekao nam je da djevojčice ne bi trebale nositi tajice jer bi to moglo biti neugodno za dječake. Postoji percepcija da djevojke mogu biti opasne za dječake jer se oni, ako cure otkrivaju previše svog tijela, možda neće moći kontrolirati. Dečki mogu nositi uske kupaće gaće ili majice bez rukava i nikoga nije briga uznemiruje li to djevojčice i mogu li zbog toga kontrolirati svoje porive", navodi Pearlman.

Ona vjeruje da roditelji trebaju naučiti djecu prikladnom odijevanju u određenim situacijama, kao naprimjer da se kapute ne nosi usred ljeta ni kupaće kostime po snijegu.

"Ako odjeća sprječava dijete da uči, škola može uskočiti. Ali majice bez rukava, kratke hlače i tajice kod dječaka nikada nisu nikoga spriječile u učenju. Tako bi trebalo biti i kad su djevojčice u pitanju. Posljednje o čemu djeca trebaju brinuti je poniženje pred vršnjacima zbog kršenja kodeksa odijevanja. Škole moraju naglasiti sigurnost, a manje se baviti tajicama", zaključila je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.