Jedan pogled na Michaelisov romb otkriva je li vaša zdjelica spremna za vaginalni porod

Foto: Facebook

STRUČNOM oku babice bit će potreban samo jedan pogled na stražnjicu trudnice da zna je li se beba spustila i je li spremna za porod.

Isto će tako stručno oko liječnika već na prvi pogled, opet na stražnjicu trudnice, ocijeniti širinu zdjelici, ali i sprema li se beba možda na prijevremeni porod.

Ako niste nikada čuli za njega, vrijeme je da upoznate još jedan važan dio ženskog tijela, a to je Michaeliseov romb. 

To je područje koje se pojavljuje na dnu kralježnice. Trebao bi imati gotovo jednake stranice, a njegov izgled daje naslutiti imate li normalnu zdjelicu, "normalnu" za normalan vaginalni porod ili je ona pak preuska, što bi značilo da ćete vjerojatno završiti na carskom rezu. 

Romb je smješten u samom dnu kralježnicu, a omeđen je s 4 točke - gornja je udubina između zadnjeg lumbalnog i prvog sakralnog kralješka, točke lijevo i desno su mjesta stražnjih bodlja crijevne kosti, a donja gornji rub analnog nabora. 

Ako je romb pravilan, pravilna je i zdjelica, a ako je njen oblik izmijenjen, to bi trebao biti jasan pokazatelj različitih dijagnoza. 

Odnosno, ako su gornje stranice romba kraće, kaže se da je riječ o rahitičnoj, odnosno plitkoj zdjelici, a ako je romb uzak i izdužen, smatra se da je zdjelica sužena. Ako je pak jedna strana duža od druge, to se naziva koso izduženom zdjelicom i praktički svaki oblik koji nije "normalan" može biti pokazatelj širine zdjelice te jasan znak liječnicima da bi trudnicu možda trebali pripremiti na carski rez. 

Međutim, čak ni očito uska zdjelica ne mora nužno značiti da se beba neće moći spustiti u porođajni kanal, jer upravo taj romb omogućuje tijelu trudnice da se još bolje pripremi za porod te se čak i zdjelici daje mogućnost da se na vrijeme proširi. 

Zato što zdjelične kosti u trudnoći postaju gipke i fleksibilnije, čak ni liječnici koji trudnici ustanove usku zdjelicu ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da bebina glavica na koncu ipak neće proći kroz nju. 

A ako prođe i kad prođe, babice će jednim stručnim pogledom, na područje iznad stražnjice, ocijeniti gdje se trenutno nalazi bebina glavica. Bez vaginalnog pregleda. 

Uostalom, pogledajte i sami, vidite li i vi bebinu glavicu? 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.