Jednostavna pretraga mogla bi izračunati šansu za prijevremeni porod, prema studiji

Foto: Shutterstock

PREURANJENO rođena djeca ponekad imaju komplikacije u razvoju, a u najboljem slučaju liječnici ih prate nizom pretraga za vrijeme prve godine života, da bi se otpisale mogućnosti za nekim zdravstvenim i razvojnim poteškoćama. 

Za vrijeme trudnoće žene često strahuju od prijevremenog poroda, a sudeći po najnovijem istraživanju skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Washingtonu, jednostavan bris unutarnje strane obraza majki i očeva moglo bi pomoći u određivanju mogućnosti prijevremenog poroda djece tog para.

Istraživači kažu da ovo otkriće može dovesti do šire primjene vrlo korisnog testa

Spoznaja o mogućnosti prijevremenog poroda mogla bi pomoći liječnicima da reagiraju pravodobno, ali i budućim roditeljima da povećaju oprez i poduzmu potrebne mjere, u dogovoru s liječnicima. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Radilo bi se o značajnom utjecaju na sveukupno ljudsko zdravlje, a znanstvenici planiraju raditi na usavršavanju testova za širu primjenu.

Trenutni tretmani za zaustavljanje ranog poroda uključuju umetanje hormona u vaginu ili zahvate na cerviksu. Profesor Skinner je rekao: '"Ako možda nećemo moći riješiti problem, ako znamo da će se razviti zbog ove dijagnostike, možemo ga liječiti. Ovo bi moglo pomoći pri prijelazu s reakcionarne na preventivnu medicinu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.