Kako čitanje knjiga prije spavanja pomaže u razvoju djeteta

Foto: Shutterstock

DJECA u ranim godinama upijaju kao spužve pa je dobro tada ih naučiti nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na dob, čitanje i pričanje priča potaknut će razvoj djetetovog mozga, ojačati povezanost među vama i mnoge druge vještine koje će mu služiti tijekom cijelog života. Zato stvaranje malog večernjeg rituala čitanja knjiga dugoročno čini čuda za dijete. 

Dijete uči strpljenju

Strpljivost je vrijedna vrlina koja mnogima nedostaje. Srećom, strpljenju se možemo početi učiti već u ranoj dobi. Slušanje priča djecu čini strpljivijom. Uz to, dijete se uči aktivno slušati. Na taj će način u budućnosti biti dobar slušatelj u čijoj će se prisutnosti drugi osjećati cijenjeno.

Obogaćuje vokabular djeteta

Prema studiji provedenoj u bolnici Rhode Island, bebe kojima se čitalo mogle su razumjeti više riječi od beba kojima nije. Rezultati su pokazali da se receptivni vokabular djece povećao za 40% kod onih beba kojima se redovito čitaju knjige, dok je bio samo 16 posto u skupini kojoj se nije čitalo.

Razvija maštu djeteta

Čitanje potiče maštovitost. Što više čitamo svojoj djeci, to im postaje lakše zamisliti te riječi i priče. Takav stalni trening mozga poboljšava djetetovu sposobnost da mašta i bude kreativnije i otvorenije za nove ideje.

Uči dijete empatiji

Kada se djeci čitaju priče ili ih sama čitaju, imaju priliku doživjeti priču iz gledišta lika. Na taj način mogu razumjeti što se događa likovima, doživjeti njihova iskustva i razumjeti njihove osjećaje.

Potiče angažman i poboljšava vještine razgovora

Čitanje poboljšava djetetovu sposobnost uključivanja i komunikacije. Nemojte se previše živcirati ako vas dijete stalno prekida dok mu čitate priču jer to je zapravo jako dobra stvar. Odgovarajte na njihova pitanja, objasnite stvari i povežite ono što se događa u priči koju čitate s nečim što se dogodilo u stvarnom životu. Pomozite djetetu da se angažira: upitajte ga kako se likovi osjećaju i što bi se moglo dogoditi sljedeće.

Uči dijete da obraća pažnju

Djecu, osobito malu, vrlo je lako omesti pa ih čitanje može naučiti da budu pažljiva. Moraju slušati i mirno sjediti kako bi shvatili priču. Dodatne prednosti su bolje razumijevanje čitanja, bolja samodisciplina, dulji raspon pažnje i bolje zadržavanje pamćenja. Sve su to vještine koje će vašoj djeci uvelike koristiti u školi i u kasnijem životu.

Čitanje usađuje ljubav prema knjigama

Ako djeci počnete čitati knjige dok su još mala, pomažete im da razviju strast prema knjigama i čitanju. Djeca koja su izloženija knjigama vjerojatnije će ih kasnije birati radije nego videoigre ili gledanje TV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.