Kako stresni životni događaji utječu na ponašanje djeteta? Evo što kaže psihologinja

Foto: Pixabay

RODITELJI sanjaju o idiličnom djetinjstvu za svoje mališane. Međutim, stvarnost je takva da djetetov život može biti podjednako stresan kao i život odrasle osobe, ovisno o okolnostima, ali dijete nije u potpunosti građeno da se zdravo nosi sa stresom, objašnjava psihologinja Amy Morin. Svako dijete drugačije reagira na stresne događaje, bilo da se radi o razvodu, smrti obitelji, poteškoćama u školi ili velikoj selidbi. Djetetu je potrebna vaša pomoć kako bi riješilo ovaj problem. Prvi korak za vas, kao roditelja, jest prepoznati znakove upozorenja da se vaše dijete bori sa stresom.

Prepoznajte znakove na vrijeme

Zbog fizioloških učinaka na djetetov mozak, stres pokreće reakciju ''bori se ili bježi'' koja bi mogla biti kratkoročno korisna, kao što je priprema za ispit, ali štetna tijekom dugih vremenskih razdoblja. S obzirom na to da je mozak vašeg djeteta u razdoblju brzog razvoja, ti hormonski odgovori mogu biti štetni za sposobnost učenja i ponašanje. Ako je vaše inače dobro odgojeno dijete iznenada počelo imati tantrume ili upadati u probleme u školi, to bi mogao biti znak da je pod stresom.

Znakovi ponašanja koji pokazuju da dijete doživljava stres uključuju ljutnju, agresivno ponašanje, napade plača i prkos. Postoje i brojni znakovi koji se ne odnose na ponašanje, a to su mokrenje u krevet, pritužbe na fizičke bolove poput bolova u trbuhu ili glavobolje i problemi s ocjenama.

Odgovorite na nedolično ponašanje

Postoji delikatna granica između razumijevanja odakle dolazi ponašanje vašeg djeteta i opravdanja da slijedi pravila. Priznajte djetetove osjećaje, ali mu objasnite da postoje zdravi načini da se nosite s neugodnim emocijama. Naučite svoje dijete odgovarajućim načinima da se nosi s tjeskobom, frustracijom i ljutnjom. U nekim slučajevima možete odlučiti otići ili odbiti sudjelovati. Ali nemojte ignorirati djetetovu potrebu za ljubavlju. Pokažite svom djetetu dodatnu ljubav tijekom ovog razdoblja stresa, čak i kada vam iskušava zadnje živce.

Smanjite stres kod svog djeteta

Pomozite svom djetetu da se nosi sa stresom na zdravi način. Naime, ponekad vaše dijete možda neće htjeti razgovarati s vama, ali samo to što ste zajedno u istoj prostoriji može biti dovoljno da mu pokažete da vam je stalo. Zajedničko provođenje vremena posebno je važno ako je stresna situacija povezana s razvodom ili smrću.

Ako stres proizlazi iz tjeskobe zbog nepoznatog, kao što je preseljenje u novi grad ili polazak u novu školu, pomozite svom djetetu da shvati što će se dogoditi. Razgovarajte o tome što možete očekivati ​​i pripremite svoje dijete najbolje što možete, gledajući slike novog grada ili igrajući se na igralištu u novoj školi prije početka nastave. Bez obzira na to donosite li kući novu bebu ili se selite u bolje susjedstvo, pozitivna iskustva mogu biti stresna i za dijete. Svaka vrsta promjene može ozbiljno narušiti dobrobit vašeg djeteta pa je o tome potrebno voditi računa.

Izbjegavajte previše vremena ispred ekrana

Možda mislite da je staviti dijete pred TV radi malog opuštanja izvrsno rješenje, osobito ako vas često moli za malo vremena pred ekranom. Ali gledanje televizije ili igranje videoigara zapravo nije nimalo opuštajuće. Djeca bolje reagiraju na proaktivnije tehnike opuštanja, kao što su vježbanje ili meditacija. Kad im ipak dopustite vrijeme ispred ekrana, imajte na umu kako neki programi zapravo mogu više stresirati vaše dijete. Večernje vijesti, naprimjer, pune su priča o prirodnim katastrofama i nasilnim zločinima. Pobrinite se da vrijeme pred ekranom vašeg djeteta uključuje samo sadržaj primjeren dobi, savjetuje psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.