Konzultant: Odgojila me samohrana majka, a ovo su štedljive lekcije koje me naučila

Foto: Shutterstock

Prema nekim podacima, u SAD-u postoji 11 milijuna jednoroditeljskih obitelji, od čega se 80 posto odnosi na majke. Većina njih jedva spaja kraj s krajem, točnije, oko 31 posto jednoroditeljskih obitelji živi u siromaštvu.

Konzultanta Roberta H. Johnsona odgojila je samohrana majka. Iako kaže da je to nezahvalan posao, smatra da je na njega imao značajan učinak, osobito po pitanju štedljivosti i postizanja financijske neovisnosti. 

Robert H. Johnson podijelio je za GOBankingRates pet najboljih lekcija o štedljivosti koje je naučio od svoje majke.

Živi u okviru svojih mogućnosti

"Živjeti u okviru svojih mogućnosti znači imati dovoljno novca da pokrijemo troškove i da ne kupujemo ono što si ne možemo priuštiti", rekao je Johnson. Dodao je da ga je majka naučila da nikad ne slijedi životne stilove koji premašuju njegove prihode.

Kloni se straha od propuštanja

Strah od propuštanja, ili FOMO, osjećaj je temeljen na stresu koji često dovodi do nepromišljenih ili ishitrenih financijskih odluka. Johnson kaže da je zbog straha od propuštanja moguće bankrotirati.

"Ne morate sudjelovati u svakom ručku, večeri ili izletu. Zapitajte se zašto želite neku stvar i onda odlučite hoćete li je kupiti ili ne", poručio je.

Mudro koristi kredit

Oko 82 posto američkih kućanstava ima barem jednu kreditnu karticu, no one nisu nužno loše, osim kada se koriste neodgovorno.

"Iskoristite kredit kao alat za izgradnju financijske stabilnosti. Nemojte koristiti kredit za financiranje svog životnog stila", poručuje Johnson.

Budi svoja vlastita banka

Još jedna štedljiva lekcija koju je Johnson naučio od svoje samohrane majke bila je da mora biti vlastita banka, odnosno, štedjeti za ciljeve.

Nikad ne posuđuj ono što si ne možeš priuštiti izgubiti

Ako posudite novac koji nemate, mogli biste se dovesti u neugodnu situaciju ili stvoriti si nepotreban stres. Johnson je davno naučio da nikada ne posuđuje ono što si ne može priuštiti.

"Ljudi imaju najbolje namjere kad vas traže zajam. Ali, što će biti ako vam ne mogu vratiti novac? Kako ćete se postaviti? Hoće li to utjecati na vaš odnos? Kako biste izbjegli nepotrebne probleme s prijateljima, naučite davati, a ne posuđivati novac. Ako ga dobijete nazad, super. Ako ne, nemate brige", zaključio je.