Majke nam priznale što ih najviše frustrira u majčinstvu, ovo bi vas moglo utješiti

Foto: Shutterstock

KAD bismo morali napraviti popis svega što znači biti majka vjerojatno bismo ga beskonačno nadopunjavali jer majka se nikada ne prestaje biti i u svakoj situaciji je tu za nas. Jedna izreka kaže da "biti majka znači učiti o snagama koje niste znali da imate i doživjeti strahove za koje niste znali da postoje".

Ipak, u izrekama o majčinstvu rijetko se spominje frustriranost, a to je uobičajeno stanje koje svaka majka doživi i nikako ne znači da je zato loš roditelj. U našem društvu je to i dalje tabu tema jer se mnoge majke boje priznati okolini da se u nekim situacijama osjećaju nemoćno. Mame s kojima smo pričali o toj temi podijelile su s nama što je to što ih najviše muči, ali i kako izlaze na kraj s time.

Ni-na, na-na, ali beba ne spava

Jedan od najčešćih izvora frustracija kada je dijete još malo su problemi sa spavanjem. Nije novost da su roditelji s malom djecom uglavnom iscrpljeni i funkcioniraju na energetskim zalihama za koje ni sami ne znaju odakle dolaze. Ipak, događa se i da se te zalihe isprazne i sve je teže normalno funkcionirati tijekom dana ako se već mjesecima niste naspavali. Neku djecu more grčevi, druga ne spavaju u komadu više od nekoliko sati, a treća su izrazito privržena majci pa za njih ne dolazi u obzir da im itko drugi da bočicu usred noći osim nje.

Hana (28) iz Zagreba podijelila je s nama svoje iskustvo s bebom koja se često budi: "Moj sin je prva četiri mjeseca odlično spavao i već smo mislili da ćemo biti jedni od tih sretnih roditelja koji nisu neispavani. Ali se to počelo mijenjati i svakih sat-dva se budio. Nakon što smo i muž i ja već bili na rubu snaga, shvatili smo da radimo grešku s dnevnim spavanjem. Puštali smo malenog da bude dugo budan poslijepodne misleći kako će onda bolje spavati noću, ali je on zbog toga bio premoren i još lošije spavao", iskrena je Hana.

Foto: Shutterstock

Problemi sa spavanjem mogu se riješiti na više načina pa je bitno da pokušavate naći onaj koji najbolje odgovara vašem djetetu. Sve su bebe drukčije i nema jednostavne formule za uspjeh, no ne trebate se osjećati loše ako ponekad osjetite frustraciju. Svaka mama trudi se napraviti najbolje kako bi njezino dijete bilo što sretnije. Hana je rekla kako je njoj pomoglo uspostavljanje rasporeda i rutine spavanja, dok vašem djetetu možda najviše pomogne unaprijed zagrijani krevetić. Isprobajte više stvari i pronaći ćete ono što najbolje funkcionira za vas i vašu bebu.

Malim koracima do punog trbuščića

Naspavana, previjena i sita beba je sretna beba, ali što je s izbirljivim klincima i onima koji baš i ne vole jesti? Ako ste već pokušali odlaziti na plac po zdrave i svježe namirnice, kupovati modlice i oblikovati hranu u zabavne likove, a ni to nije upalilo da vaše dijete dobro jede, niste jedine.

Petra (33) je imala isti problem, koji je riješila tako da je prihvatila da djeca nekad i ne moraju pojesti ono što im je pripremila, iako bi ona to najviše voljela. "Kad je najmlađa kći prelazila na dohranu i odbijala sve što nije bila kašica od banane, i moja starija kći je počela odgurivati svoj tanjur. Pokušavala sam sve i svašta i na kraju previše puta osjećala očaj jer nijedna nije jela ono što sam napravila, a ja sam se bojala da neće dobiti dovoljno potrebnih nutrijenata. Obroci su mi počeli izazivati prevelik stres pa sam tu nervozu na kraju prenosila na njih i još gore se osjećala. Onda sam jedan dan shvatila da im neće biti ništa ako ne pojedu mrkvu, a i meni je nekad lakše pripremiti Čokolino ili Rižolino s bananom za moju malu ovisnicu o bananama i tako smo se pomalo počele opuštati po tom pitanju", podijelila je Petra.

Foto: Shutterstock

Mala noćna mora koja brzo prolazi

Jedna od težih situacija s kojom se mnoge majke susreću je kad vide da dijete nešto boli pa plače ili je nervozno, a ne mogu mu pomoći. Mnogima je prvi susret s tim izrastanje zubića. Taj proces zna biti neugodan i za bebu, ali i za mame koje žele da su njihove bebe uvijek vedre i vesele. Uz to još treba paziti i da dijete ne stavlja u usta baš sve što pronađe, a najčešće su to i najprljavije stvari poput daljinskog upravljača. Teško je gledati dijete kako je nervozno zbog izrastanja zubića, a to nekad prati i smanjen apetit, što je još jedan izazov.

Adriana (26) je to doživjela dosta stresno: "Prvi zubići su za nas bila mala noćna mora. Maša je bila jako nervozna, nisam je mogla zabaviti igračkama, a ni dojiti kako treba jer me počela gristi. Znala sam da je to normalno i da će proći, ali sam i dalje stalno razmišljala kako da joj pomognem jer je nisam mogla gledati tako nesretnu."

Kod bolnih zubića pomažu gumene igračke za žvakanje, gelovi za desni, ali i rashlađena hrana koja je pomogla Adrianinoj Maši. "Probali smo s rashlađenim voćnim i mliječnim kašicama i to je napokon upalilo i mogla sam malo odahnuti", dodaje Adriana.

Foto: Shutterstock

Važno se pobrinuti i za sebe 

Svaka majka susreće se s izazovima i frustracijama dok dijete raste i premda je svima dobrobit djeteta na prvom mjestu, jako je važno i da se majke pobrinu za sebe. Prepoznavanje svojih potreba, briga o vlastitom zdravlju i traženje pomoći kad je to potrebno, nužni su kako bi i vaše dijete raslo sretno i zadovoljno. Majke i bebe su snažno povezane pa je briga o sebi istovremeno i briga o djetetu. Normalno je da se mame ponekad osjećaju frustrirano ili bespomoćno, no najvažnije je da to prihvate i komuniciraju o tome kako bi se što lakše nosile s izazovima majčinstva, a onda mogle uživati u vremenu koje provode sa svojim djetetom.

U prvim mjesecima majčinstva svaka pomoć je dobrodošla, bili to savjeti o uspostavljanju ritma spavanja ili odabir dječje hrane koja je jednostavna za pripremu. Prvi izbor mnogih majki već 50 godina je Lino dječja hrana, koja se jednostavno priprema s vodom ili mlijekom. Za svoju bebu možete odabrati hranu iz širokog asortimana žitnih i voćnih kašica uz koje će vaša beba lakše proći kroz izazovne faze dohrane. Tu su i kašice iz linije za laku noć, koje će vašu bebu zasititi i umiriti pred spavanje, kao i kašice obogaćene probiotikom, za osjetljive trbuščiće. Sadrže žitarice koje su važan izvor energije u prvim mjesecima dohrane, a u njima nema dodanih šećera niti glutena.

Generacije djece su odrastale na Lino dječjoj hrani pa ove proizvode i danas s povjerenjem biraju mnoge majke. Svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete, a kada ono sretno raste, sretne su i mame i s užitkom započinju svaki dan.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.