Mama je pokrenula živopisnu raspravu: Je li u redu da se djeca penju uz tobogan?

Foto: Shutterstock

EMME Nye spremna je posvađati se s roditeljima koji misle da postoji samo jedan način korištenja tobogana. Ona svojoj djeci dopušta da se penju uz tobogan, dok mnogi oko toga negoduju.

"Želim da više roditelja potiče svoju djecu da krše pravila. Penjanje ili puzanje po toboganu pomaže u razvoju grubih motoričkih vještina. Djeci tako radi više mišićnih skupina i uče kako koristiti svoje tijelo. To nećete razviti hodanjem uz stepenice i držanjem upravljača", smatra.

@garbagegally AITA? idc #momsoftiktok #parkmom ♬ original sound - emme

Prema Nye, penjanje uz tobogan je i socijalno-emocionalna aktivnost. 

"Nikad nisam vidjela znak koji kaže da djeca moraju biti okrenuta prema naprijed dok se spuštaju niz tobogan. Također, djeca koja se spuštaju trebaju biti svjesna svoje okoline", naglasila je na TikToku, gdje je otvorila temu oko koje se razvila živopisna rasprava.

Dok se jedni slažu s njom, drugi priznaju da ih smeta kada se djeca uspinju uz tobogan. No stručnjakinja za roditeljstvo Heather Shumaker još je 2016. izjavila da je penjanje uz tobogan način na koji djeca eksperimentiraju.

"Tako testiraju osobne granice. Jednom kad shvate svoju granicu, drže je se", izjavila je za Today.

Shumaker je primijetio da je tobogan također dobro mjesto za razvoj komunikacijskih vještina.

"Ako dođe do sukoba jer se jedno dijete želi spustiti, dok se drugo penje uz tobogan, to je odlična prilika za vježbanje rješavanja problema", napomenula je i pozvala roditelje da se povuku i puste djecu da sama shvate zašto je došlo do sukoba, kao i da ga pokušaju riješiti.

"Sve dok dijete igrom na toboganu ne ozljeđuje ljude ili imovinu, u redu je", poručila je.