Mama koja je odgojila 3 djece stvarno žali što na ovim stvarima nije malo više inzistirala

Foto: Instagram

AKO netko zna, to je onda onaj koji je sve to već prošao, a kada pričamo o djeci vjerovat ćemo na riječ majci koja ima dijete, ali je njeno dijete već odraslo. Takva majka iza sebe ima bogato iskustvo i točno zna što priča kada kaže.

Svi mi mislimo da ćemo pamtiti sve što se tiče naše djece. Sve one čarobne trenutke koje smo prošli – njihove prve korake, prve riječi, prvi dan u vrtiću, ali – vjerujte mi – s godinama puno tih trenutaka nekako ipak uspije ispariti iz glave. Nemojte misliti da bi majka trebala biti toliko svemoćna da pamti baš sve samo zato što je majka i zato što je to njeno dijete o kojem pričamo.

Jednostavno – nemoguće je zapamtiti baš sve. Nemoguće je upiti toliku količinu važnih trenutaka.

Zato je ova mama koja je odgojila troje odrasle djece i sve troje ispratila sa svog kućnog praga odlučila dati nekoliko savjete mladim roditeljima koji još uvijek imaju priliku zabilježiti puno više trenutaka kako bi kasnije bilo puno manje zaboravljenih trenutaka.

Neki savjeti su njeni, a neki od njenih prijatelja koji danas također žale što neke stvari nisu napravili na vrijeme.

Prva riječ je važna, ali važna je i konverzacija


Mnogi roditelji pamte neke prve riječi, pamte i neke riječ koje su djeca izgovarala krivo, ali rijetko tko pamti kako je točno zvučao glas i kako je dijete razgovaralo jednom kada je već bilo spremno na kakvu-takvu konverzaciju. Danas postoje mobiteli kojima možete snimiti sve  i zato ne zaboravite snimite i neke danas obične stvari – primjerice – konverzaciju za stolom, oko neke teme, prije spavanja. Snimajte i pohranite – jednoga ćete dana rado pogledati takvu pa makar i dugu „priču“ jer će vam dati uvid u detalje koje ste sigurno zaboravili. 

Cijenite više zajedničke trenutke

Zanimljivo je (svi smo to prošli),kada su djeca mala roditelji jako često žele barem malo pobjeći svega. Barem se malo maknuti, otići sam, bez djece – i to je u redu, ali vrijeme tako brzo prođe i ne okrenete se, dijete ima već 11- 12 godine što znači da više apsolutno nigdje ne želi ići s vama. I tu shvatite koliko je vrijeme provedeno s njima dragocjeno te kada jednom odrastu i odu od vas, shvatite koliko vam je žao što niste s njima provodili još više vremena. Ne bježite od svoje djeca dana – uživajte u što više zajedničkih aktivnosti, putujte i stvarajte uspomene koje ćete lakše i duže pamtiti. 


Upoznajte njihove prijatelje

Možda tinejdžeru baš neće biti drago da njegova mama upoznaje njegove prijatelje i petlja im se u društvo, ali ne odustajte drage mame. Moguće je ostvariti divan pristup s djetetovim prijateljima i tako sami sebi priskrbiti da svoje dijete upoznate još bolje te stvoriti prisniji odnos između vas i djetetove generacije. To će jednom pamtiti i vaše dijete. 

Inzistirajte na obiteljskim druženjima

Dok još možete toliko upravljati slobodnim vremenom svoga djeteta – upravljajte i inzistirajte da se u kući rade stvari u kojima ćete sudjelovati svi. Žalosno je, ali obiteljske večere danas su postale rijetkost s obzirom da mnogi mladi ljudi, čak i manja djeca, žele jesti pred ekranom. Tu se gubi dragocjeno vrijeme koje biste trebali njegova radi zajedništva i uspomena svoje obitelji.

Zapisujte uspomene

Odredite si datum kada ćete stvoriti jednu novu rutinu – zapisati uspomene koji se najradije sjećate iz protekle godine. Tako ćete i napismeno imati najvažnije trenutke u kojima ste uživali vi, obitelj zajedno i djeca sama.

Razgovarajte s djecom

Razgovor osim što rješeva mnoge stvari, bile one pozitivne ili negativne, učvršćuje svaki odnos. Dobra komunikacija stoga je često ključ dobrog odnosa i na tome inzistirajte od prve riječi vašeg djeteta pa sve do razgovore koje žete voditi jednom kada vam dijete dođe u posjet.

 

Čuvajte svoje tajne


Jednom kada dijete stekne povjerenje u vas, kada vam kaže svoju veliku tajne i vi je zaista ne kažete nikome – stvorili ste odnos povjerenja koji će vam donijeti štošta dobrog u vaš život.
Budite djetetov roditelj, ali i prijatelj, da u vas ima povjerenja i da s vama može stvarati stabilnije uspomene.

Kada ste s djecom, budite s djecom

Količina vremena koje provodite u blizini svoje djece nije istovjetna količini koju provodite sa svojim djetetom. Zato kada ste s djecom, budite samo s njima, a kada morate odgovarati na poruke s društvenih mreže ili obavljati neki posao, onda djetetu objasnite da je sada vrijeme da svatko radi nešto svoje. Tako ćete uvijek imati dovoljno svog i dovoljno zajedničkog vremena, umjesto da djeca pamte kako je mama uvijek tu, ali ne baš tu.

Pomognite im da spoznaju sebe

Nemojte biti tip roditelja koji stalno nešto sugerira. Budite roditelji koji slušaju svoje dijete, koje pozna svoje dijete i koje usmjerava svoje dijete na put na kojem će dijete samo malo bolje upoznati sebe. Dozvolite im da budu svoji jer će tako više cijeniti vas i više težiti da upravo s vama provode više vremena. Čak i kada odrastu.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.