Mama objavila fotografije sina kako bi upozorila na opasnost streptokoka A

SIN Jessice Carnie Ryan u prosincu je dobio temperaturu. Ubrzo je postao letargičan, a na tijelu mu se pojavio osip koji nije blijedio pod pritiskom i često ga uzrokuje krvarenje iz sitnih krvnih žila u koži.

Jessica je svoju priču podijelila na Instagramu i na stranici Tiny Hearts Education kako bi ostale roditelje upozorila na simptome streptokoka A, koji je dijagnosticiran njezinom sinu u bolnici.

Streptokok A je vrsta bakterije koja se nalazi u grlu i koži. Obično uzrokuje temperaturu i infekcije grla, a mnogi ljudi ga nose bez pokazivanja ikakvih simptoma. Međutim, mogu ga prenijeti na druge kroz kašalj, kihanje i bliski kontakt.

Simptomi infekcije uključuju bol pri gutanju, groznicu, kožni osip i natečene krajnike i žlijezde, a infekcija je uobičajena u prenapučenim okruženjima kao što su škole i vrtići, piše američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na svojoj web stranici.

"Infekcija je obično prilično bezopasna, ali u vrlo rijetkim okolnostima, kada bakterija proizvodi toksin, može doći do krvotoka i uzrokovati ozbiljna stanja kao što su sepsa, upala srca i toksični šok", rekla je u petak Beate Kampmann, profesorica pedijatrijskih infekcija i imuniteta i direktorica Centra za cjepiva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Infekcija ovog dječaka pretvorila se u septički šok, disfunkciju više organa i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Liječnici su rekli da je imao sreću što je preživio. Zbog oštećenja izazvanih infekcijom amputirane su mu obje noge, a doživio je i srčani zastoj.

"Još uvijek ne mogu vjerovati da se obična infekcija streptokokom A pretvorila u teški sindrom septičkog šoka", zaključila je mama.