Mama otkrila najveću traumu s porođaja: Najgori dio bilo je suprugovo ponašanje

Foto: Shutterstock

POPUT mnogih žena jedna je mama za Kidspot otkrila svoju traumatičnu priču o porođaju. Naime, njeno dijete je rođeno ranije, već u 31. tjednu, nakon čega je dospjelo na odjel neonatologije gdje je bilo intubirano odmah nakon porođaja. Požalila se i da su njeni roditelji u to vrijeme morali otputovati u inozemstvo jer joj je baka bila umrla i išli su na pogreb. 

Sve navedeno moglo je biti izvor traume za ovu mamu, koja je odlučila ostati anonimna, ali otkrila je da je njena prava trauma pri porođaju zapravo proizašla iz nečeg drugog. Naime, odnos sa suprugom nešto je što se više nikad nije oporavilo.

Ponašanje njenog supruga na porođaju ostavilo je neizbrisiv trag. Svoju priču je započela opisom iskustva ispraćanja svojih roditelja u zračnu luku i stvari koje su se odvile kad je došla kući. Kaže da je počela povraćati i da je to trajalo sat vremena.

Nazvala je svoju sestru, koja je i sama imala vrlo traumatičan porođaj, a ona je odmah kontaktirala njenog porodničara, koji joj je savjetovao da ode u bolnicu.

Obavivši niz pretraga liječnici su joj savjetovali da prenoći u bolnici. U 3 sata ujutro započeli su trudovi. Privatna bolnica u kojoj je bila nije imala opremu za porođaj u toj ranoj fazi trudnoće pa je odvezena hitno u veliku javnu bolnicu, gdje je opstetričar odmah napravio hitan carski rez.

Ono što se odvilo dalje s njenim suprugom istraumatiziralo ju je u velikoj mjeri

"Prvo, moj suprug je odbio ostati u privatnoj bolnici kad sam primljena to popodne." "Nikada neću zaspati", rekao joj je dok je ona proživljavala neizmjeran stres, pitajući se hoće li njena beba biti u redu i što će se dogoditi.

Zamolila ga je da ostane, a on je ipak otišao kući. Bila je uplašena i trebala je podršku, kako kaže, ali on nije samo otišao kod kuće - ostavio je svoj mobitel da se puni u radnoj sobi, popeo se u spavaću sobu u kojoj nije bilo fiksne linije i otišao spavati.

Kasnije nije razumio problem, kaže ova majka. "Bila si dobro u bolnici kad sam otišao", rekao je, zbunjen zbog toga što se ona osjećala napušteno i potpuno iznevjereno.

Premda je prisustvovao porođaju, jer ga je dovukla njena sestra, on je bio odlučno nepomičan. Nije bilo nijedne geste ili trenutka utjehe. Iako su kasnije razgovarali o tome što se dogodilo te noći, punu istinu nije doznala dok joj sestra konačno nije rekla što se dogodilo.

Sestra je na silu probudila supruga iz dubokog sna

Sestra je otišla do njihove kuće, lupala po vratima, zatim ušla sama svojim ključem i lupala na vrata spavaće sobe kako bi ga probudila. Pomisao na sve što je bilo potrebno da bi se njega prisililo da pokaže ikakav interes je za majku zastrašujuća.

Priznala je da nikad nije do kraja razumjela zašto se tako ponašao i kaže da ju je to godinama proganjalo. I kasnije je prepoznala neke obrasce njegovog ponašanja koji nisu bili u redu, a po kojima je uvijek skretao pozornost s nje na sebe, i kaže da je pretpostavila da se njegov karakter može nazvati narcisoidnim. Premda je naučila živjeti s tim, kaže da nikad nije zaboravila taj osjećaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.