U Hrvatskoj je vodila pet trudnoća, šestu u Sloveniji. Evo što ju je oduševilo

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

KOLIKA je razlika voditi trudnoću u Sloveniji i Hrvatskoj? Ako pitate Teu Franjčić - ogromna. Ova žena je u Hrvatskoj vodila pet trudnoća i rodila pet puta u četiri različite bolnice, a prošle godine u rujnu preselila se u Sloveniju, gdje je ostala trudna šesti put.

"Ovdje nema čekanja, ovdje ništa ne radim sama, svi sve obave za tebe, a ja se moram samo pojaviti na kontroli", kaže Tea.

U Sloveniji, govori, u zadnjem mjesecu trudnoće nema kontrola u bolnici, kao ni višesatnih čekanja na pregled. Sve se obavlja preko odabranog liječnika.

"Ultrazvuk je kod doktora preko zdravstvenog bolji nego kod nas kod privatnika. Nema čačkanja po ženi ako je trudnoća uredna, radi se samo ultrazvuk kad treba i provjeravaju otkucaji srca, nema čekanja po laboratorijima jer kad dođeš, odmah si na redu i sve ide glatko i brzo", nastavlja.

A kad dođu nalazi, žene ne čekaju na kontrolu, već ih liječnik telefonski obavijesti ako nešto nije u redu te šalje terapiju ako je potrebna.

"Za svako testiranje ili bilo što traže od tebe odobrenje, ništa neće raditi ako ti ne želiš. A najbolje je što imam na raspolaganju birati način poroda, ne moram ležati prikopčana na CTG ako ne želim, mogu roditi u vodi, mogu šetati, mogu stajati…", ističe Tea koju još malo dijeli od poroda.

Liječnici su joj pojasnili da je i nakon poroda sve jednostavnije jer nije potrebno svako malo posjećivati pedijatra, dok se svi pregledi, primjerice kukova, mozga, uha i oka, odrađuju prije izlaska iz bolnice.

"Uskoro ćemo vidjeti kako to funkcionira. Sve u svemu, ovdje je daleko jednostavnije voditi trudnoću. O ljubaznosti liječnika, medicinskih sestara, laboranata i svih ostalih neću ni govoriti. Još sam time očarana i ništa mi nije problem pitati jer i unatoč jezičnoj barijeri sve jasno objasne, koliko god pitanje bilo bedasto", tvrdi.

Na kraju, ova majka dodaje da je svjesna da je problem u našem sustavu te se nada da će se jednog dana promijeniti nabolje.

"Razlika je u tome što su kod nas ljubazni i dobri u manjini. I žao mi je što to moram priznati, ali jako mi je drago što ću ovo dijete roditi u drugoj državi. Koliko god mene često lovi nostalgija i koliko god nekada poželim da sam kući, u svojoj državi, ovdje sam u par mjeseci dobila daleko više nego svih godina na svome", zaključila je.