Mama uzvratila udarac nakon što je napadnuta jer je svoje dijete stavila na uzicu

Foto: Shutterstock

Rachel Butcher suočila se s kritikama nakon što je svom sinu stavila na leđa ruksak s uzicom kako bi bila sigurna da ga neće izgubiti u gužvi.

"Moje dijete trči brže od mene. Zbog ožiljka od histerektomije, ponekad imam problema s trčanjem i ne mogu držati korak s njim. Dakle, ovo ne radim zbog lijenosti", rekla je, prema Brightsideu.

Neki smatraju da je vođenje djece na uzici okrutno te poručuju: "Djeca nisu psi." No, Butcher uvjerava da postoje razlozi zašto roditelji to čine.

"Nemojte misliti da mi nije neugodno kad u javnosti vidim kako me drugi podrugljivo gledaju ili ružno komentiraju. Ali, meni je važnije da se moje dijete slobodno i sretno kreće, a ja nisam u strahu da ću ga zagubiti", dodala je.

Što kažu stručnjaci?

Unatoč tome što je povodac praktično i sigurno rješenje za sprječavanje djeteta da odluta ili se izgubi, stručnjaci tvrde da takvo povlačenje djetetu djeluje poput udarca ili kazne.

Osim toga, ako roditelj kojim slučajem prejako povuče povodac, dijete bi moglo izgubiti ravnotežu, pasti i ozlijediti se. Isto tako, upozoravaju kako postoji opasnost da se povodac djetetu omota oko vrata, što može predstavljati veliku opasnost od gušenja.

Kako koristiti povodce za djecu?

Opasnost kod povodca koji se veže za zapešće jest da bi dijete moglo doživjeti nagli trzaj i ozlijediti rame ili ruku. Sigurnije alternative povodcu za zapešće bili bi ruksaci s povodcem ili povodci koji se pričvršćuju oko djetetova torza.

Korištenje povodca na mlađem djetetu trebalo bi biti komunikacijski alat i metoda podučavanja koja će pomoći djetetu da nauči ostati uz roditelja. Roditelj bi trebao pokazati puno ljubavi i nježnosti, pokazujući djetetu da ga želi u blizini. Drugim riječima, korištenje povodca kratkotrajno, s pažnjom i obzirom radi sigurnosti malog djeteta, ne bi smjelo imati negativan učinak na dijete.