Mame, pronađite vrijeme za svoje prijateljice, bit ćete zadovoljnije i zdravije

Foto: Instagram

ZNANOST ima prilično zanimljiva otkrića kada je prijateljstvo u pitanju. Istraživanja koja se provode desetljećima su pokazala da društvene veze imaju velik utjecaj na zdravlje. 

Znanstvenici s uglednog sveučilišta Oxford nedavno su došli do zaključka da bi se žene trebale družiti s prijateljicama barem dva puta tjedno kako bi popravile tjelesno i emocionalno zdravlje, a stručnjaci s UCLA-e tvrde da prijateljstvo među ženama umanjuje stres.

Iako ste možda svjesne koliko je važno i potrebno družiti se s prijateljima, kada dobijete djecu, to nije toliko jednostavno. Evo nekoliko savjeta uz koje ćete možda lakše uskladiti majčinstvo i društveni život.

1. Pitajte za pomoć

Nemojte očekivati da će vaš suprug, majka, sestra ili bilo tko drugi prepoznati da trebate izlazak i ponuditi se za pomoć, odnosno čuvanje djece. Umjesto da čekate, pitajte za pomoć.

2. Napravite raspored

Kao što planirate posao i kućanske obveze, tako biste u svoj kalendar trebale upisati i druženje s prijateljicama. Odaberite jedan dan u tjednu ili mjesec i pridržavajte se dogovora.

3. Prestanite govoriti ‘da’

Vi ste supermama cijeli dan. Razvozite djecu na izvannastavne aktivnosti. Čuvate tuđu djecu. Da, nevjerojatno je biti od pomoći drugima, ali ponekad i vi trebate predah i zato prestanite govoriti "da" i organizirajte vrijeme za sebe i prijatelje.

4. Prestanite govoriti ‘ne’

Naravno, ovo se odnosi na vaše prijateljice. Umjesto da uvijek budete ta koja otkazuje, na sljedeću grupnu poruku u kojoj netko predlaže zajednički izlazak odgovorite s ‘da’.

5. Oprostite si

Ostavite osjećaj krivnje kod kuće i izađite bez grižnje savjesti. Nitko ne može provoditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini s djecom. Vaše dijete neće vam zamjeriti što ste ga ostavili nekoliko sati i družili se s prijateljicama.

6. Organizirajte ono što vam odgovara

Ako niste raspoložene za divlji izlazak do ranih jutarnjih sati, predložite prijateljicama druženje u poslijepodnevnim satima uz kavu i kolač.

7. Pronađite nove prijatelje

Nitko ne kaže da trebate zaboraviti svoje najbolje prijateljice jer se ne mogu ili ne žele družiti. Razmislite o tome da pronađete nove prijatelje u dječjem vrtiću ili školi. Možda ćete se uspjeti lakše dogovoriti s nekime tko ima iste obveze kao i vi.

8. Preuzmite inicijativu

Nemojte čekati da vas drugi pozovu na druženje. Vi budite osoba koja će predložiti odlazak na kavu, ručak ili izlazak. Odaberite dan, vrijeme ili mjesto i pošaljite poruku prijateljicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.