Mami bebe vegana prijete socijalnom službom, ona kaže: Zdravo je i sretno

Foto: TikTok

MAMA Tasj Rose suočila se s kritikama jer dijete odgaja kao vegana. Neki su joj na TikToku zaprijetili socijalnom službom, ali Rose odgovara: "I što ćete reći? Da je zdravo i sretno? To je sve što je važno."

Međutim, njezin odgovor nije zadovoljio kritičare.

"Ako to dijete ikad razvije neka zdravstvena stanja i nađe se u problemima, krivi ste za zlostavljanje djeteta", poručila joj je jedna osoba. 

Također, drugi dodaju da "samo zato što je ona veganka, ne može prisiljavati dijete da bude vegan".

@tasjrose Reply to @j3ster47 she’s well cared for, happy and healthy and that’s all that matters 🥰 #veganbaby #mumsoftiktok #OakFaolán #BabyOak #babiesoftiktok ♬ Title - Meghan Trainor

Rose ističe da će djetetu, kad bude starije, dati mogućnost izbora.

"Ona će, kad bude starija, moći sama odlučiti želi li biti veganka ili ne", pojašnjava. 

Odgajanje veganske bebe

Pomno planirana veganska prehrana može biti zdrava i prikladna za sve faze života, uključujući dojenačku fazu i djetinjstvo, prema Akademiji za prehranu i dijetetiku. Odnosno, vaša beba može biti potpuno zdrava i ako je hranite isključivo namirnicama biljnog podrijetla.

"No u tom slučaju treba započeti prehranu s majčinim mlijekom koje nazivam savršenom mješavinom vitamina, minerala i makronutrijenata poput proteina, masti i ugljikohidrata", kaže Nicole Fragale, voditeljica u Dječjem zdravstvenom sustavu Nemoursa.

Za one koji ne doje, jedina je opcija formula od soje. No važno je znati da roditelji ne bi trebali miješati tu formulu - koja je oblikovana tako da oponaša majčino mlijeko - sa sojinim mlijekom, koje ne pruža optimalne hranjive sastojke za rast i razvoj djeteta, upozorila je Fragale. 

Mlijeko na biljnoj bazi može se davati djeci koja imaju najmanje jednu godinu, dodala je.

Prilikom uvođenja čvrste hrane roditelji bi se trebali usredotočiti na izvore proteina, vodeći računa da dijete konzumira raznolike žitarice, mahunarke, orašaste plodove i tofu. Trebaju paziti i na unos vitamina B12 i D, kalcija, željeza, proteina i prehrambenih vlakana, savjetuju iz Akademije za prehranu i dijetetiku. Možda će biti potrebni i multivitamini.

Ovo sve je iznimno važno jer su ranije zabilježeni slučajevi teško pothranjene djece, pa čak i djece koja su umrla nakon što su ih roditelji hranili veganskim namirnicama neprikladnima za njihove potrebe, piše Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.