Medicinska sestra otkriva 4 savjeta kako spriječiti gušenje kod djece

Foto: Unsplash

SVAKI roditelj koji je doživio da se njegovo dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane ili sitnim dijelom igračke, jako dobro zna o kakvoj se noćnoj mori radi. Upravo kako bi se spriječilo da dođe do ove potencijalno po život opasne nezgode, medicinska sestra Sarah koja sa svojom kolegicom vodi Instagram profil CPR Kids objavila je četiri savjeta kako roditelji mogu spriječiti gušenje kod djece. Kako objašnjava, postoji nekoliko učinkovitih i provjerenih načina kako izbjeći gušenje.

Režite hranu na odgovarajuće komadiće

Kako objašnjava Sarah, rezanje hrane na oblike koji odgovaraju razvoju djeteta ključno je za sprječavanje gušenja. Namirnice poput grožđa, hrenovki i cherry rajčica oblika su koji se vrlo lako može zaglaviti u dušniku djeteta te blokirati dovod zraka. Samim time dolazi do gušenja, pa roditelji mogu rezanjem hrane na odgovarajuće komade spriječiti da dođe do toga. Isto tako, dodaje i kako je određenu hranu poput kokica, orašastih plodova i tvrdih bombona najbolje u potpunosti izbjegavati.

Učite dijete da sjedi kad jede

Trčanje i skakutanje po sobi tijekom jela predstavlja veliku opasnost od gušenja kod djece, upozorava medicinska sestra. Stoga apelira na roditelje da uče dijete da mirno sjedi kad jede kako ne bi došlo do zagrcavanja hranom koju ima u ustima.

Uvijek budite pokraj djeteta kad jede

Iako je mnogim roditeljima kad dijete jede idealna prilika da obave stvari u kući koje inače ne mogu, medicinska sestra upozorava da nikad ne bismo smjeli prestati nadzirati dijete kad jede, uostalom kao ni inače. Naime, kada se dijete počne gušiti, to ne možemo čuti pa je naša odsutnost dodatno alarmantna pojava i nikako se ne preporučuje.

Sakrijte ili zaštitite potencijalno opasne stvari od djeteta

Bez obzira na to je li riječ o baterijama, gumbima, sitnim igračkama, kovanicama ili lijekovima, uvijek vodite računa o tome da maknete od djeteta sve stvari koje bi mogle dovesti do gušenja. Naime, djeca su vrlo luckasta i znatiželjna pa je, upozorava Sarah, dovoljno samo nekoliko sekundi da se domognu nečega što je za njih opasno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.