Psihologinja upozorila na šokantan trend koji vlada među djevojkama: To nije način

Foto: Shutterstock

OSJEĆAJI su važni, ali nitko ne želi biti njihova žrtva. Svatko treba ciljati na to da nad njima ima kontrolu umjesto da osjećaji kontroliraju nas. Ipak, u mladoj dobi ponekad se teško nositi s emocijama, osobito negativnim. Najbolji dokaz je podatak da u zapadnom svijetu vlada epidemija samoozljeđivanja, kojem pribjegava 20 do 30 posto mladih žena u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Još šokantnije zvuči da je samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo sa šest posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto.

"Prije se to izrazito povezivalo s tugom ili suicidalnim ponašanjem, ali sada je u šokantnoj mjeri za brojne mlade postalo gotovo normalan način da se nose s cijelim spektrom različitih emocija, osobito s gađenjem prema sebi, frustracijom, pritiskom, anksioznošću i depresijom", piše u knjizi Ti me ne razumiješ psihologinja Tara Porter.

Samoozljeđivanje može varirati od grizenja noktiju, preko grebanja nadlaktice noktima, do upotrebe predmeta za rezanje.

"Molim te, nikada nemoj misliti da trebaš posegnuti za ozbiljnim metodama samoozljeđivanja kako bi pokazala ili čak dokazala koliko si u stresu: to nije način ni da pokažeš svoju bol ni da se s njom nosiš", poručuje dr. Porter mladim čitateljicama svoje knjige.

Negativan način da se nosimo s teškim osjećajima može biti vrlo primamljiv

Psihologinja kaže da mladi danas žive u mnogo kompleksnijem, intenzivnijem i bržem svijetu nego prije. Tako pojašnjava zašto su mladi podignuli ljestvicu da bi izrazili nezadovoljstvo i da bi se nekako nosili s prejakim emocijama.

Također, navodi razloge zbog kojih negativan, samokažnjavajući ili samodestruktivan način da se nosimo s teškim osjećajima može biti vrlo primamljiv.

"Kad si tako loše, bolje je osjećati išta nego ništa. Smatraš da to daje na važnosti tom uznemirujućem osjećaju. Kad misliš da nitko ne razumije tvoju bol, želiš pokazati ljudima koliko ti je loše. Ili možda želiš ozlijediti nekog drugog time što ozljeđuješ sebe", pojašnjava.

Prema dr. Porter, ključno je pronaći pozitivne strategije snalaženja, koje će ojačati naše mentalno zdravlje. One uključuju fizičko kretanje, mindfulness, spavanje, razgovor, obavljanje zadataka, činjenje nečega za nekog drugog i povezivanje sa svojim osjećajima.

Ti me ne razumiješ

Nošenje s negativnim emocijama samo je mali dio knjige Ti me ne razumiješ dr. Tare Porter, koja više od 30 godina radi s mladima u kliničkim ustanovama. Razgovori koje je vodila sa stotinama mladih djevojka bili su joj poticaj da prikupi njihova iskustva i uobliči ih u životni vodič za djevojke, koji bi trebao pročitati i svaki roditelj.

Ti me ne razumiješ u izdanju Stilus knjige djevojkama nudi odgovore na probleme koji se tiču obitelji, prijatelja, emocija i osjećaja, anksioznosti i briga te obrazovanja, ali se dotiče i tema kao što su hrana, jedenje, težina i oblik tijela, ekrani i internet te privlačnost, odnosi, seks i ljubav.