Najbolja prijateljica joj je bila surogat, a danas joj vraća na najbolji mogući način

Foto: Shutterstock

BRAČNI par Nicole i Andrew pokušavali su dobiti bebu već nekoliko godina kada je Nicoleina najbolja prijateljica Lauren ponudila da im bude surogat. Od tog trenutka njihovi su se životi promijenili na nevjerojatne načine. Iz te priče rodila se malena Frankie, koja sada ima četiri godine.

Kako biti dobar prijatelj

Lauren i Nicole su prijateljice od 2000. godine. Zajedno su studirale pravo u Canberri i godinama su bile cimerice. Prošle su zajedno puno toga. Lauren je u međuvremenu dobila tri dječaka, a Nicole se uvijek osjećala kao njihova druga mama jer su bile vrlo bliske.

Nicole i njezin suprug su četiri godine pokušavali zasnovati obitelj potpomognutom oplodnjom, ali zbog endometrioze i imunološkog sustava nisu bili uspješni.

"Jednog dana dobila sam poruku: 'Rado bih nosila tvoju bebu ako to želiš.'" Nicole je bila u šoku jer surogat majčinstvo nije bilo nešto o čemu je razmišljala. "Ali bilo je veliko olakšanje znati da imam potencijalni rezervni plan", kaže Nicole.

U međuvremenu se predomislila. "Nisam bila spremna odustati od nošenja bebe", otkriva ona. "Ali godinu dana kasnije počela sam patiti od napada tjeskobe i moje mentalno zdravlje je patilo. Tada mi je Lauren rekla: 'To je to, dosta ti je, ja preuzimam.'"

Laurenin suprug je podržao ideju i rekao: "Ako ovo uspijemo izvesti, ovo će biti najbolja stvar koju smo ikad učinili."

Altruističko surogat majčinstvo

Nicole objašnjava da se jedino legalno surogat majčinstvo u Australiji zove "altruističko surogat majčinstvo" - gdje surogat ne može ostvariti nikakvu komercijalnu korist - ali može imati pokrivene troškove.

A upravo su to Nicole i Andrew učinili. "Inzistirali smo da platimo sve. Ali Lauren nije marila. Bila je tako velikodušna."

Bilo je to uzbudljivo vrijeme za sve

"Bilo je sjajno gledati Lauren i osjetila sam stvarno olakšanje", kaže Nicole. "Nisam tugovala što nisam mogla nositi svoju bebu, samo sam osjetila olakšanje."

Što se tiče toga je li situacija promijenila odnos između prijateljica, Nicole kaže da to nije nimalo negativno utjecalo na njih. Naposljetku, Nicole je vjerovala u svoju prijateljicu koja je bila toliko iskusna u donošenju zdravih beba na svijet.

Stručnjakinja za surogat majčinstvo

Nicole je nakon svog pozitivnog iskustva znala da želi promijeniti percepciju o surogat majčinstvu u Australiji. "Prestala sam raditi kao korporativna odvjetnica i tada sam osnovala vlastitu tvrtku kako bih poboljšala dostupnost i doživljaj surogat majčinstva u Australiji. Pružam praktične smjernice i podršku onima koji prolaze kroz taj proces. Osjećam da je to način na koji mogu isplatiti veliki dar koji mi je dala moja nesebična, hrabra prijateljica."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.