U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo odličan recept za špecle sa špinatom čitateljice Slave Hodak.
Što su točno špecle
Špecle su vrsta tradicionalne tjestenine koja potječe iz srednje i jugoistočne Europe, a posebno je popularna u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, pa i dijelovima Hrvatske i Slovenije. To su male, nepravilne "kapljice" tijesta napravljene od brašna, jaja, soli i vode.
Tijesto se priprema tako da se u kipuću vodu izravno izlijeva preko rupa u dasci ili posebnim alatom, što rezultira nepravilnim komadićima koji podsjećaju na debele, kratke rezance. Ovisno o regiji, špecle mogu varirati u veličini, obliku i sastojcima te se mogu poslužiti na različite načine, bilo kao prilog ili kao samostalno jelo.
Kad se skuhaju u slanoj vodi - kratko, dok ne isplivaju na površinu, procijede se i posluže kao prilog uz različita jela, poput gulaša i svinjskog pečenja, ili se mogu koristiti kao baza za glavno jelo kao što su Käsespätzle (njemačka verzija inače popularnih američkih makarona sa sirom).
>> Recept: Špecle sa sirom i lukom
Recept naše čitateljice
Osim što se jedu kao prilog, kao samostalno jelo ova je specifična tjestenina vrlo ukusna, a u receptu koji slijedi našao se i špinat. Ako ne znate kako ukomponirati djeci više povrća u hranu, predlažemo da svakako isprobate ovo, a sumnjamo da im se neće svidjeti.
- 500 g oštrog brašna
- 200 ml mlake vode
- 150 g pasiranog špinata
- 5 jaja
- 1 čajna žličica soli
Stavite sve sastojke za špecle u zdjelu i miješajte da nema grudica. Tijesto treba biti gušće od tijesta za palačinke. Napunite dublji lonac vodom i posolite.
Kad voda zakuha, stavljajte špecle u vodu (ako imate ovu napravu kao dolje na slici, to je super, ali možete se poslužiti daskom i tupom stranom noža pa "strugati" u vodu) i kad isplivaju na površinu - kuhane su.
U tavi na maslac stavite dinstati sitno sjeckan luk, dodajte špecle i ribani sir. Jedite dok je još toplo.