Neuroznanstvenici tvrde da je ovo 5 znakova da je vaše dijete vrlo nadareno

Foto: Unsplash

JE li moje dijete nadareno? To je pitanje o kojem roditelji često razmišljaju. Većina darovite djece može učiti i obrađivati informacije brže od vršnjaka. Ali nadarena djeca zapravo nisu uvijek dobro odgojeni odlikaši. Zapravo, neuroznanstvenici kažu da darovitost kod svakog djeteta izgleda drugačije. Za CNBC su podijelili pet neočekivanih znakova nadarenosti kod djece.

Asinkroni razvoj

Muči li se vaše dijete s jednostavnim zadacima kao što je vezanje vezica ili ne može upamtiti da ujutro i navečer mora oprati zube? Ovo su samo dva primjera asinkronog razvoja, koji je uobičajen kod nadarene djece.

Daroviti osmogodišnjak mogao bi pokazivati vještine čitanja učenika 7. razreda, matematičke vještine poput učenika 5. razreda, socijalne vještine primjerene svojoj dobi i emocionalnu regulaciju puno mlađeg djeteta.

Emocionalna osjetljivost

Neuroznanstvenici sugeriraju da darovita djeca emocije doživljavaju intenzivnije. Na primjer, možda im je teško uživati u filmovima u kojima je lik povrijeđen ili tužan. Možda imaju pojačan osjećaj za pravdu i mogu biti frustrirana i razočarana kada imaju osjećaj da je nešto nepravedno. Zbog svog asinkronog razvoja možda još nemaju usvojene vještine emocionalne regulacije za upravljanje tim osjećajima.

Egzistencijalno propitivanje

Darovita djeca često imaju neutaživu znatiželju, posebno kada su u pitanju egzistencijalni aspekti života. Možda su zabrinutiji zbog problema poput smrti, siromaštva, klimatskih promjena i nepravde od svojih vršnjaka. Čak i film ili knjiga namijenjena djeci koja se, primjerice, bavi temom zlostavljanja, može ih potaknuti da postavljaju pitanja o prirodi društva.

Pitanja mogu varirati od "Što se događa kada umremo?" do "Zašto se loše stvari događaju u svijetu?"

Jedinstveni interesi ili zreo smisao za humor

Kada dijete smišlja dosjetke na visokoj razini ili proučava karte javnog prijevoza velikih gradova, roditelji se mogu zabrinuti da propušta djetinjstvo ili da nije "dijete". U stvarnosti, njihovo dijete možda samo bolje razumije temu od druge djece njegove dobi.

Neuspjeh u školi

Darovita djeca imaju iznimnu potrebu za stalnom mentalnom stimulacijom. U školi im može biti dosadno jer uče brže od svojih vršnjaka. Kad škola nije dovoljno zahtjevna ili zanimljiva, mogu izgubiti motivaciju. Iako lako mogu obaviti određeni zadatak i često imaju izvrsne vještine rasuđivanja i pamćenje, ne vide svrhu i prestaju se truditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.