Nickolas i Karlo rođeni su u 23. tjednu, preživjeli su bez ijednog zahvata

BLIZANCI Nickolas i Karlo na svijet su stigli prije šest mjeseci, i to u 23. tjednu trudnoće. Roditelji ih s razlogom smatraju malim čudima. Uspjeli su ih začeti iz četvrtog pokušaja. Prema terminu, trebali su se roditi sredinom svibnja, no njima se žurilo upoznati mamu i tatu, izvještava Plava vinkovačka.

Mama Matea Nakić, zbog preranog otvaranja u 18. tjednu trudnoće, podvrgnuta je serklaži, no u 23. tjednu ipak je došlo do prijevremenog porođaja. Blizanci su rođeni 15. siječnja s malom porođajnom težinom - Nickolas je imao svega 590 grama, a Karlo 587. Liječničke prognoze nisu puno obećavale.

"Doktori su im davali dva posto šanse da će preživjeti. Ja sam ih vidio odmah taj dan, nakon rođenja. Iskreno, nisam ni ja mislio da će preživjeti", otkrio je tata Hrvoje Nakić.

BLIZANCI IZ VINKOVACA ROĐENI U 23. TJEDNU TRUDNOĆE - PRVE BEBE U HRVATSKOJ KOJE SU PREŽIVJELE TOLIKI PRIJEVREMENI POROD BEZ IJEDNOG OPERATIVNOG ZAHVATA! Prijevremeno rođena djeca su sva ona koja su rođena prije 37. tjedna trudnoće, a u Hrvatskoj se prije termina svaki dan rodi sedmero djece, odnosno godišnje oko dvije i pol tisuće. U tu statistiku ušli su i maleni blizanci iz Vinkovaca – Nickolas i Karlo; no s druge strane – njih dvojica izvan su svake statistike jer prvi su blizanci u Hrvatskoj rođeni u 23. tjednu koji su preživjeli bez ijednog operativnog zahvata, i danas, 6 mjeseci nakon rođenja, nemaju nikakvih razvojnih teškoća! U Kliničkom bolničkom centru Osijek proveli su 4 i pol mjeseca, a kući u Vinkovce stigli su koncem svibnja!

Objavljuje Plava vinkovačka u Srijeda, 24. srpnja 2024.

No, Nickolas i Karlo iznenadili su i roditelje i liječnike. Oni su jedine bebe u Hrvatskoj rođene u 23. tjednu koje su preživjele bez ijednog operativnog zahvata. Danas, šest mjeseci nakon rođenja, nemaju nikakvih razvojnih teškoća.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek proveli su četiri i pol mjeseca, a kući u Vinkovce stigli su krajem svibnja.

"Urednog su razvoja, sve teče kao da su se rodili u terminu. U KBC-u Osijek zovu ih fenomenima", dodao je Hrvoje Nakić.

Inače, u Hrvatskoj se prije termina svaki dan rodi sedmero djece, odnosno godišnje oko dvije i pol tisuće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.