Novinarka koja istražuje toksično roditeljstvo otkrila kako pomoći djeci da uspiju

Foto: Pexels

KOLIKO god želimo da naša djeca uspiju, budućnost je neizvjesna. Zato se roditelji svim silama trude osigurati da su im djeca na pravom putu i da imaju alate potrebne za uspjeh. Ali pretjerana briga može prijeći u tjeskobu, a to može negativno utjecati na mentalno zdravlje roditelja i djeteta.

Nagrađivana novinarka Jennifer Breheny Wallace diplomirala je na Harvardu i autorica je bestselera Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic - and What We Can Do About It. Za svoju knjigu je intervjuirala 6500 roditelja i otkrila kako stvarno možemo pomoći djeci da uspiju.

"Preoblikujte svoje gledište. Naučite upravljati vlastitom tjeskobom kako ne biste stavili prevelik pritisak na dijete. Vaše vjerovanje u njegovu otpornost i vaša bezuvjetna ljubav mogu mu dugoročno više koristiti", rekla je.

Četiri ključna pitanja koja si morate postaviti da vidite jeste li na dobrom putu

Wallace je razgovarala sa psihoterapeutkinjom Tinom Payne Bryson koja je otkrila koja si četiri pitanja roditelji mogu postaviti kako bi razmislili o tjeskobi koju prenose vlastitoj djeci. To su:

  1. Koje su izvannastavne aktivnosti u kalendaru vašeg djeteta? Kako dijete provodi vrijeme? Ima li puno aktivnosti usmjerenih na postignuća, poduke i slične stvari?
  2. Na što trošite novac za svoje dijete? Je li to za podučavanje i treniranje?
  3. O čemu razgovarate sa svojim djetetom na dnevnoj bazi? Jeste li usmjereni samo na njegov uspjeh u školi ili pokazujete zanimanje i za njegove interese?
  4. Oko čega se svađate sa svojim djetetom?

"Ta četiri pitanja vam govore mnogo o tome što signalizirate svom djetetu. Većina roditelja ne misli da previše naglašavaju koliko im je dijete uspješno u školi ili drugim aktivnostima. No odgovori na ova pitanja možda će vam otkriti da pridonosite pritisku i stresu koje dijete osjeća", pojašnjava Wallace.

Temeljem razgovora s djecom, Wallace je uočila da najveći broj djece koja se bore s anksioznošću i drugim problemima mentalnog zdravlja su djeca koja osjećaju da njihova vrijednost ovisi o njihovom uspjehu.

"Moramo pomoći djeci da razviju vjeru u sebe i da im ne uvjetujemo ljubav", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.