Obiteljski odmori čine djecu sretnijom i pametnijom, kažu znanstvenici

Foto: Instagram

IAKO obiteljski odmor može biti skup i zahtijeva puno planiranja i živaca, znanstvenici tvrde da je iznimno važan za našu sreću jer pomaže učvrstiti veze i stvara uspomene neprocjenjive vrijednosti.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Consumer Research otkrilo je da su darovi poput putovanja važniji od materijalnih. Iako možda vaše dijete želi novu igricu ili lutku, dugoročno će više profitirati ako s njim provedete vrijeme na izletu ili putovanju.

“To je iskustvo koje izaziva snažan emocionalni odgovor kada se konzumira i intenzivnije je od materijalnog posjedovanja. Ako nekom bliskom želite nešto pokloniti, odlučite se za iskustvo”, kaže Cindy Chan koja je vodila istraživanje.

Ako ste neodlučni i ne znate treba li odabrati daleko putovanje, krstarenje ili tek izlet u obližnji grad, benefiti za djecu i cijelu obitelj u beskrajni.

“Nije tajna da roditelji putovanja s djecom smatraju izazovnima, ali to ne znači nužno da se neće moći opustiti. Roditelji samo moraju biti pametniji kada je u pitanju planiranje odmora. Ako sa sobom povedete bake i djedove, snažnije ćete povezati obitelj, ali i imati odmor za sebe. Ključno je pronaći i hotel namijenjen obiteljima, u kojem će djeca imati priliku sama sklapati prijateljstva”, savjetuje Cameron Holland s portala Luxury Escapes.

Njegov naputak je da prilikom odabira smještaja uvijek provjerite nude li se opcije poput dječjih krevetića, usluge čuvanja djece, postoje li animatori i drugi sadržaj za najmlađe.

“Jednom kada djeca malo odrastu, bit će lakše”, dodaje.

Jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da polovica ispitanika kao najsretnije sjećanje na odmor navodi upravo ono koje su proveli s obitelji, dok 55 posto njih tvrdi da je to uspomena koju će imati do kraja života. Četvrtina ispitanika smatra da će im to sjećanje pomoći da lakše prebrode teške situacije kroz koje prolaze u životu.

Dječja psihoterapeutkinja dr. Margot Sunderland kaže da obiteljska putovanja mogu povećati snagu dječjeg mozga nudeći im nova, poticajna okruženja.

“Obogaćena okolina nudi nova iskustva koja su snažna posebno kada su kombinirana u društvenoj, fizičkoj, kognitivnoj i senzornoj interakciji”, napisala je u članku objavljenom u Telegraphu te dodala da “način na koji djeca provode praznike ima dubok utjecaj na povezivanje i razvoj mozga”.

Savjet osnivača Lonely Planeta je odličan zaključak: “Samo putujte. Sve ostalo će se samo srediti uz malo dobrog planiranja!”