Opustite se u vrtu u 3 koraka: Na što ne smijete zaboraviti?

Foto: Press

Osnivate vrt od nule i ne znate odakle početi kako biste se osjećali ugodno? Donosimo vam osnovna pravila koja će vam pomoći da se odomaćite u svojoj novoj oazi mira već ove godine.

Kamenjar za ugodan pogled

Prvo pravilo za ugodan vrt je imati nešto lijepo za pogledati. Zeleni travnjak može djelovati pomalo dosadno, a cvjetne gredice zahtijevaju puno održavanja. Isprobajte alternativu koja svakom vrtu donosi dašak luksuza.

Jednostavan kamenjar pristaje bilo gdje i odmah transformira izgled praznog travnjaka. Nema potrebe za kopanjem gredica, plijevljenjem ili zahtjevnim građevinskim radovima. Jednostavno postavite vrtni filc, rasporedite veće kamenje, škriljevac ili trupce, površinu prekrijte šljunkom ili krupnijim pijeskom, i na odabranim mjestima posadite sukulente, kamenjare ili zanimljive soliterne biljke.

Za kamenjar možete koristiti gotovo bilo koje biljke, uključujući potpuno nezahtjevne vrste poput čuvarkuće, seduma, plamenka, perunike ili majčine dušice. Već iste godine, čak i bez gnojidbe, stvorit će prekrasne tepihe zelenila i cvijeća, među kojima je pravi užitak odmarati. Kao soliterne biljke možete koristiti japanske vrbe na stablu, trešnje ili razne vrste visokih trava. Posebno su popularne ukrasne trave koje će vas početkom jeseni oduševiti svojim prekrasnim cvatovima.

Iskusniji vrtlari često uključuju vodene elemente u svojim kamenjarima, što ne samo da stvara ugodan zvuk, već također privlači život u vrt. Ako ne želite kopati ribnjak, možete isprobati umjetne fontane, ptičje napajalice ili tekuće vodopade. Cijeli segment možete jednostavno kupiti ili ga sami izraditi uz pomoć male pumpe koju možete pričvrstiti na spremnik za kišnicu.

Svakako ne zaboravite ni na ugodno osvjetljenje. Dovoljno je osvijetliti staze solarnim svjetlima, koristiti lanac svjetiljki namotan na visoko stablo ili postaviti stilsku svjetiljku u kamenjar.

Sjedenje - osnova opuštajuće zone

Uživate li u ležanju na livadi usred cvatnje? U vašem vrtu ova romantična slika može brzo postati stvarnost. Za udobnost, opuštanje i uživanje u vrtu ključan je dobro odabran namještaj koji ne samo da je estetski privlačan, već je i pažljivo odabran prema vašim svakodnevnim potrebama. Osim klupe ispod stabla, viseće mreže na drveću i stolice s pogledom na cvjetne gredice, važno je osigurati i prostor za druženje.

Pri odabiru vrtnog seta za sjedenje, svakako ne zanemarujte važnost udobnih naslona i dovoljno jastuka kako bi vrijeme provedeno u vrtu bilo zaista užitak. Razmotrite ne samo broj članova u kućanstvu, već i goste.

Prije nego što krenete u kupovinu, razmislite o tome kako najčešće planirate koristiti ovo sjedište. Svako mjesto treba biti prilagođeno svojoj svrsi. Da li želite udobno jesti za stolom i sjediti nasuprot jedni drugima, ili je namijenjeno više za opuštanje uz popodnevnu kavu s pogledom na vrt?

Vrtno sjedenje funkcionira kao i unutarnje. Bez obzira želite li opremiti svoju vrtnu blagovaonicu ili dnevni boravak, važno je dobro promisliti o namještaju. Konferencijski stol nije smetnja pogledu i odličan je za odlaganje sitnica, ali nije baš idealan za veće obroke. S druge strane, visoki stol omogućuje udobno jedenje, ali može nedostajati prava opuštajuća atmosfera za druženje.

Privatnost kao osiguranje mira

Za velike radove potrebno je imati dovoljno vremena i novca. Prije nego što drveće osigura dovoljno hladovine i privatnosti, proći će neko vrijeme. Stoga krenite lagano. Ako imate vrt na padini, to već znači pola posla. Jedna strana pogleda je već zaklonjena terenom koji se jednostavno može izravnati, podržati s nekoliko kamenja, a potom samo odabrati udoban namještaj za opuštanje. Privatnost sa strane možete jednostavno osigurati pomoću prenosivih paravana, posuda s četinarskim drvećem ili drugim brzo rastućim biljkama. Odlična opcija su i potpore za penjačice, koje su ujedno i ekonomično rješenje.

Ako imate ravan teren, kombinirajte različite opcije za osiguranje privatnosti. Možete isprobati paviljon s bočnim zasjenjenjem ili čak posaditi omiljeni bambus. Bambus raste brzo i izgleda vrlo efektno. Privatnost je osigurana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.