Ova bolna fotka pokazuje zašto se ne treba spuštati niz tobogan s djetetom u krilu

U RUJNU 2015. Heather Clare je sa svojim jednogodišnjim blizancima Meadow i Matthewom otišla u park u New Yorku. Nakon što je Matthewa stavila u krilo i spustila se niz jedan od tobogana, isto je odlučila učiniti i s kćeri Meadow.

"Meadow mi je sjela u krilo kako bismo se spustile i negdje na polovici joj je noga zapela između mene i tobogana", rekla je Clare i dodala kako je pokušala stati da joj oslobodi nogicu, a njezin suprug ih je točno u tom trenutku fotografirao.

Kao što se i vidi na slici, Meadow je noga zapela tako da joj se stopalo izvrnulo u potpuno krivi položaj. Mama i kći se na fotografiji smiju, ni ne sluteći što će se dogoditi u nastavku.

"Kada smo se spustile do dna, Meadow je jako plakala", ispričala je Clare i prisjetila se kako se to dogodilo baš tri dana nakon što je djevojčica učinila prve korake. "Bio je to užasan osjećaj, tim više što sam je ja dovela do toga."

Clare je odmah odjurila s kćeri na Hitnu pomoć, gdje su liječnici ustanovili da Meadow ima prijelome tibije i fibule desne noge. Naredna četiri tjedna djevojčica je provela s nogom u ružičastom gipsu.

Tijekom oporavka liječnici su otkrili Clare da su to zapravo vrlo učestale ozljede.

"I liječnici u Hitnoj pomoći i ortopedi su nam rekli da nije sigurno spuštati se niz tobogan s djecom u krilu. Čak i ako roditelji stave i drže noge djece u krilu, mogu zapeti ispod njih ili između bedara. Zbog toga kažu da se uvijek mora spuštati samo jedna osoba niz tobogan", pojasnila je Clare.

Postojala je bojazan da će malenoj Meadow desna noga biti kraća od lijeve, no djevojčica se, srećom, potpuno oporavila. 

Ova priča sada je ponovno objavljena na Facebook stranici CPR Kids kao upozorenje drugim roditeljima da se ne spuštaju niz tobogan s djetetom u krilu.

"Pravilo igrališta koje treba upamtiti: spuštajte se sami, opasno je u paru. Nije neuobičajeno da roditelji stavljaju dijete u krilo kad se spuštaju niz tobogan, ali djeca bi se trebala spuštati sama kako bi se izbjegle ozljede", piše u apelu.

"Možda ste već vidjeli ovu fotografiju, ali ponavljamo je jer je važan podsjetnik", dodaje CPR Kids, stranica koju vodi tim stručnjakinja, odnosno pedijatrijskih sestara.

Prema Američkoj akademiji pedijatara, više od 350 tisuća djece mlađe od šest godina ozlijeđeno je na toboganima u SAD-u od 2002. do 2015.