Ovih 20 stvari će vam savjetovati za bebu, ali možda ipak možete i bez njih

Foto: 123RF

RODITELJI koji se pripremaju za dolazak prinove lako mogu bankrotirati ako poslušaju baš svaki savjet. Naime, za bebe je danas moguće kupiti doista sve što zamislite, ali realnost je da im treba zapravo vrlo malo toga.

Samo tijekom trudnoće roditelji potroše u prosjeku oko 17 tisuća kuna na kupnju potrepština za bebu. S druge strane, troškovi bebe u prvoj godini života variraju od 13 500 kuna do vrtoglavih 60 tisuća kuna, ovisno o financijskim mogućnostima, navodi The Money Advice Service.

Neke stvari možda smatrate neophodnima, no ipak razmislite prije nego što se odlučite na kupnju ako želite uštedjeti koju kunu u svom kućnom budžetu.

1. Stol za previjanje

Podlogu za previjanje možete staviti i na krevet i ondje promijeniti pelenu svom djetetu. 

2. Vrećice za prljave pelene

Pelenu jednostavno možete smotati i učvrstiti ljepljivim krajem te ju baciti u običnu vrećicu.

3. Koš za pelene

Pelene možete bacati i u običan koš za smeće. Smrad se neće širiti ako koš smjestite na balkon ili terasu i redovito ga praznite.

4. Zaštitna ograda i jastuci za krevetić za bebu

Osim što bebi doista ne trebaju dekice, jastuci i zaštitna ogradica, riječ je o stvarima koje stručnjaci smatraju nesigurnima za djecu. Bebama je potreban zrak, a on ne može strujati krevetićem ako ga zagušite takvim predmetima.

5. Povišeni stalak za kadicu 

Kadu u kojoj kupate bebu možete staviti na širi stolac ili u vlastitu kadu. 

6. Posude za polijevanje beba

Ako razmišljate o kupnji posude za polijevanje bebe vodom prilikom kupanja, razmislite o tome koliko plastičnih posuda ili vrčeva već imate u svom domu. 

7. Vlažne maramice

Danas je moguće kupiti različite vrste vlažnih maramica, a najblažima za nježnu bebinu kožu smatraju se one na bazi vode. No zašto ne biste kupili obične veće blazinice koje ćete namočiti u toplu vodu i njima prebrisati bebu? One će jednako dobro obaviti posao, ne sadrže kemikalije i uštedjet ćete pravo bogatstvo.

8. Kozmetika za bebe

Najbolja stvar koju možete iskoristiti za kupanje bebe je obična voda s dodatkom kapi do dvije maslinovog ulja. Sapuni, šamponi, losioni i ulja mogu narušiti prirodni pH njihove kože.

9. Rukavice protiv češanja

Ako bebi režete nokte, zaštitne rukavice su nepotrebne. Osim toga, bebe koriste vlastite ručice kako bi se umirile i vole imati slobodne prstiće.

10. Čizmice za bebe

Iako su preslatke, cipelice za bebe zadat će vam samo probleme jer će vjerojatno neprestano spadati bebi s nogu. Zimi djetetu oblačite deblje čarape, a možete kupiti i hlačice ili jednodijelne komade odjeće sa stopalima. Ljeti je ionako bolje da su im stopala na svježem zraku.

11. Cipele za bebe

Dok beba ne prohoda, ne treba cipele. Za što zdraviji razvoj preporučuje se da dijete bude boso što je više moguće.

12. Bebin dnevnik ili spomenar

Kad rodite, poželjet ćete zabilježiti svako novo postignuće svog djeteta. S oduševljenjem ćete dočekati prvo okretanje s trbuha na leđa, prvi zubić, prvi kruti obrok. 

Istina je da ćete sve to upamtiti i poželjeti upisati u dnevnik za bebe, no vrlo vjerojatno to ipak nećete stići. S vremenom ćete “posebne” datume zaboraviti, a dnevnik bi mogao na kraju prazan skupljati prašinu na nekoj polici.

13. Kolica

Sve više majki danas koristi nosiljke. Nemojte žuriti s kupnjom kolica, već pričekajte rođenje djeteta i onda odaberite što će vama biti jednostavnije za korištenje.

14. Sjedalice za bebe

Bebama je prirodno ležati na leđima i tako se naučiti kretati. Također, vjeruje se da mnoge sjedalice (ljuljačke) za bebe utječu na njihov razvoj.

15. Elektroničke igračke

Maloj bebi je cijeli svijet uzbudljiv. Nemojte trošiti bogatstvo na elektroničke igračke jer ćete s vremenom i sami uvidjeti da su djetetu zanimljivije stvari koje ga okružuju.

16. Puno odjeće

Iako ćete često dolaziti u iskušenje, budite realni i suzdržite se od kupnje nekih odjevnih komada. Bebe brzo rastu, neke stvari možda neće ni stići odjenuti, a najudobnije im je u pamučnim bodijima i hlačicama te majicama.

17. Uređaj za pripremu hrane

Imate gnječilicu za krumpir ili običnu vilicu? Onda imate sve što vam je potrebno za pripremu hrane za bebu. Ako imate štapni mikser ili blender, još bolje. Prve kašice tako možete ponuditi u glatkom obliku, a s vremenom bebi nudite hranu koju ćete protisnuti vilicom kako bi se učila žvakati.

18. Torba za pelene

Ne kažemo da nećete trebati veliku torbu, ali nema potrebe da trošite novac na torbu za prematanje jer su njihove cijene puno više od cijena običnih, prostranih, većih torbi.

19. Marama za dojenje

Dojenje je sasvim prirodno i dozvoljeno na javnim mjestima. Nema potrebe da se skrivate, a ako vam je već neugodno izložiti prsa javnosti, možete zakloniti grudi običnom tetra pelenom. Međutim, bebama treba protok zraka dok jedu pa će im svakako biti ugodnije ako to činite bez pokrivala.

20. Štoperica za bebe

Bebe su nepredvidive. Neće uvijek jesti ili spavati u vrijeme u koje ste zamislili. Pustite ih da si stvore ritam bez mjerenja kada su i koliko spavale ili u koje su vrijeme jele. Kada ogladne, same će vas na to upozoriti. 

Ako vas brine ima li dovoljno mokrih ili prljavih pelena, to možete zapisivati i u običan rokovnik ili na komad papira. Staromodno je, ali jednako efektno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.