Ovih pet stvari nalazi se u domu, uopće ih ne primjećujete, a opasne su za djecu

Foto: 123RF

RODITELJI moraju voditi računa o puno stvari, a sigurnost djece je pritom najvažnija. Jeste li se ikada osvrnuli oko sebe i primijetili da su neke stvari nadohvat znatiželjnim ručicama vaše djece, a vi uopće niste svjesni njihove opasnosti?

Instruktorica prve pomoći Gigi Jacob upozorila je na pet najopasnijih stvari koje se nalaze u svakom domu i svaki roditelj za njih treba znati.

Torbice

Da, dobro ste pročitali. U torbicama se često nalazi puno opasnih stvari, kao što su lijekovi, kovanice, parfemi, sredstva za dezinfekciju i upaljači. Torbice često odbacimo čim uđemo u dom, a znatiželjne bebe i djeca mogli bi u njih zaviriti. Torbice uvijek stavljate izvan dosega djece, štoviše najbolje je da im nisu u vidokrugu. 

Baterije

Baterije, posebno male nalik na kovanice, nalaze se u upravljačima, satovima, digitalnim toplomjerima, kao i u igračkama.

Baterije su opasne ako se progutaju jer se djeca njima mogu ugušiti. Također, slina aktivira električnu struju. Potrošnja baterija može prouzročiti kemijsku reakciju, koja može ozbiljno opeći jednjak.

Magneti

Magneti su posvuda - na oglasnim pločama, hladnjacima, nalaze se i u nekom nakitu i dio su igračaka. Djeca ih mogu progutati te tada osjetiti bol u trbuhu te povraćati.

Pegle za kosu

Pegle za kosu brzo se zagrijavaju i dugo hlade. Ako su ostavljene bez nadzora, djeca se na njih mogu opeći. 

Vrući napitci

Najugroženija su djeca u dobi od 8 do 18 mjeseci jer su tada znatiželjna i vole uzimati predmete koja ne bi smjela. Topli napitci predstavljaju rizik jer tekućina može opeći dijete. Pazite da ne nosite topli napitak dok držite dijete, kao i da ga ne ostavljate na rubu stola ili radne površine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.