Ovo je 8 zanimljivih, a često zanemarenih razvojnih prekretnica u životu bebe

Foto: Shutterstock

SVI znamo za najčešće razvojne prekretnice i otprilike kada bi se trebale dogoditi. Prevrtanje, puzanje i hodanje su one jednostavne, ali postoje suptilnije prekretnice o kojima se manje govori, a koje su jednako važne. Ponekad ih bebe prijeđu bez da roditelji oko toga naprave veliku stvar i možda ih i ne primijete.

Na primjer, pažljivo bilježimo datum prvih koraka i prvu riječ, ali što je s prvim putem kada vas je beba primijetila s druge strane sobe? Ovo je osam važnih i nepravedno zanemarenih prekretnica u životu djeteta.

Razvoj percepcije dubine

Percepcija dubine događa se unutar malog vremenskog okvira, otprilike u dobi od tri mjeseca. Unutar dva tjedna vaša će beba iznenada moći primijetiti stvari koje se događaju puno dalje od nje i polako postajati svjesna koliko su udaljeni neki predmeti. Važno je toga biti svjestan kako biste svojoj bebi pružili puno prilika za istraživanje različitih dubina.

Izlaziti u šetnju i gledati kroz prozore je izvrsno. Također možete razgovarati s bebom s druge strane sobe i vidjeti gleda li vas. Ako sumnjate na probleme s djetetovim vidom, pokušajte to riješiti prije trećeg mjeseca starosti kako bi se percepcija dubine mogla ispravno razviti.

Fini pincetni hvat

U dobi od otprilike osam mjeseci vaša će beba polako prelaziti s grabljenja stvari cijelom šakom na finiji hvat s dva prsta. Sada ima sposobnost vještije koristiti palac i kažiprst da pokupi mali predmet. To se događa brzo i čini opasnost od gušenja još opasnijom, ali također pomaže vašoj bebi da istražuje svijet rukama i omogućuje joj više samostalnosti tijekom hranjenja.

Namjerno otpuštanje dlana

Negdje u dobi od tri do četiri mjeseca, refleks stisnute šake se opušta, a bebe mogu namjerno otpustiti neki predmet. To je značajno jer sada mogu prenositi igračku iz jedne ruke u drugu i imati veću kontrolu pri istraživanju.

Duži ciklusi spavanja

Novorođenčad ima cikluse spavanja koji traju samo 50-60 minuta, ali u dobi od oko tri mjeseca prelaze na cikluse spavanja "odraslih" od 90 minuta, što im omogućuje dublji, mirniji san i postaje lakše navući bebu na raspored.

Oblik koljena

Jeste li znali da je vaše dijete rođeno bez čašice koljena? To je zato što se bebe rađaju samo s hrskavicom, a ne s patelom. Kapice koljena vaše bebe će prijeći iz hrskavice u tvrdu kost u dobi od tri do pet godina i potpuno se formiraju oko deset do dvanaest godina.

Prepoznaje svoje ime

U dobi od oko šest mjeseci, vaša će beba okrenuti glavu prema nekome tko izgovori njezino ime, pokazujući da je naučila da je ta riječ predstavlja. Ovo je važna prekretnica jer beba počinje imati svijest o vlastitom zasebnom identitetu.

Prepoznaje se u ogledalu

Bebe se od malih nogu gledaju u ogledalo i doimaju se fasciniranima prizorom djeteta sjajnih očiju koje gleda u njih. Ipak, tek u dobi od oko 18 mjeseci beba zna da je u odrazu ona sama. Ovo je velika prekretnica jer predstavlja samosvijest i razvoj osjećaja vlastitog identiteta.

Svojoj bebi možete pomoći da to razvije tako da joj stavite naljepnicu na obraz i pogledate poseže li za naljepnicom u ogledalu ili na svom obrazu. Igrajte igre zrcala kako biste joj pomogli da nauči ovu razliku.

Razumije stanku i tijek razgovora

Otprilike nakon mjesec dana, bebe već počinju prebacivati pogled s jedne osobe na drugu kada prva osoba zastane tijekom razgovora. To nam pokazuje da razumiju razgovor od najranijih dana i da tvore temelj za svoju komunikaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.