Ovo je deset štetnih stvari koje dopuštate svojoj djeci, a da toga niste svjesni

Foto: 123RF

RODITELJI znaju biti zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci kada je u pitanju igranje izvan kuće, ali skrivene opasnosti vrebaju i kod kuće i na naizgled sigurnim mjestima za djecu poput dječjih igrališta.

Imajući na umu da vašim mališanima treba nadzor 24 sata dnevno, ovaj će vam popis dati do znanja na koje stvari trebate obratiti pozornost kako biste ih zaštitili.

1. Djeci dopuštate da se bave opasnim sportovima

Postoje brojne prednosti zbog kojih treba djecu poticati da se bave sportom, ali postoji i specifičan popis sportova koji za njih mogu biti potencijalno opasni. 

Sportovi koje treba izbjegavati su, kako savjetuje forenzički patolog dr. Bennet Omalu, hokej na ledu, miješani borilački sportovi, boks, hrvanje, američki nogomet i ragbi. 

Tijekom ovih sportova dijete prima višestruke udarce u glavu koji ih potencijalno mogu dovesti u opasnost da budu izloženi oštećenju mozga, navode neuroznanstvenici.

Također, ovakve aktivnosti mogu uzrokovati značajno komprimiranje kralježnice i hiperekstenziju leđa što može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Treba izbjegavati čučnjeve, dizanje utega preko glave i trčanje na duge staze.

2. Ostavljate ih da sjede u W položaju

W položaj je čest način na koji djeca odluče sjediti dok se igraju na podu, uglavnom zato što im je ugodno. No, to je vjerojatno najopasniji položaj za dijete, a liječnici savjetuju roditeljima da pomognu djetetu da se odvikne od ovakvog sjedenja.

Štoviše, osteopatkinja Avni Trivedi izjavila je kako je ova pozicija postala "nova zdravstvena epidemija" koja može jako utjecati na djetetov razvoj u zglobovima nogu i kukovima, oslabiti mišiće torza i izvršiti dodatni pritisak na leđa, vrat i ramena.

3. Dajete im mobitele i tablete (posebno bebama)

Djeca sve više i više vremena provode pred ekranima, a posebno pred tabletima. 

Liječnici upozoravaju roditelje da smanje vrijeme gledanja u zaslon što je više moguće zbog plavog svjetla koje ovi ekrani emitiraju.

Česti simptomi prekomjerne izloženosti plavoj svjetlosti su glavobolje, bolovi u vratu i ramenima, suhe ili nadražene oči, ali i psihološki problemi poput smanjene koncentracije, lošeg ponašanja i razdražljivosti. 

To također može utjecati na njihov ciklus spavanja i buđenja, čineći ih umornima i iscrpljenima.

4. Spuštate ih niz tobogan u vašem krilu

Većina roditelja smatra da je sigurnije za dijete da se spušta niz tobogan u njihovom krilu. 

Zapravo, ovo je skrivena opasnost na igralištu kod koje može doći do prijeloma nogu kod djece.

Kao što pedijatrica dr. Diane Arnaout objašnjava, težina roditelja velikom brzinom gura dijete prema dolje, a djetetova ruka ili noga pritom se mogu zaglaviti, zakrenuti i slomiti.

5. Dopuštate im stajanje na stolici

Ovo je jedan od najčešćih razloga ozljede djece, osobito najmlađih. 

Djeca su nezaustavljiva i žele se popeti na sve, uključujući stolice. Pad s visokih stolica glavni je uzrok trauma i potresa mozga.

Zbog toga stručnjaci savjetuju roditeljima da stave svoju djecu u stolice za hranjenje, ne dopuštajući im da ustanu, ali i da ih uvijek nadgledaju.

6. Dopuštate im igru u blatu

Djeca se vole uprljati dok se igraju. Ono što treba pažljivo promotriti je mjesto na kojem se igraju, jer kopanje i igranje s prljavštinom mogu biti vrlo štetni za djecu. 

Glavni uzrok je olovo koje ima opasan učinak za zdravlje.

Iako je olovna boja u kućama zabranjena, još uvijek postoje mjesta na kojima se olovna boja ljušti, poput staja, garaža i ograda. Djeca koja se igraju u blatu mogla bi biti izložena olovu koje se nakon ljuštenja nakuplja u zemlji. 

Olovo je otrovni metal koji može uzrokovati oštećenje mozga i ostale zdravstvene probleme.

7. Dopuštate im skakanje na trampolinu

Mnogi su roditelji u dvorišta stavili trampoline, velike i male, i djeca ih obožavaju. Ova naizgled smiješna i zabavna stvar može biti jako opasna.

Trampolin ne bi smio biti ni u jednom domu s djecom, a razlog je česta pojava ozljeda uzrokovanih skakanjem na njima. 

Ozljede se događaju često i uključuju slomljene kosti, ozljede glave, poput potresa mozga, i teške traume koje mogu dovesti do trajnih oštećenja, pa čak i smrti.

8. Zajedno kosite travu

Kosilice za travu na guranje, kao i one koje se voze, teški su i izuzetno opasni strojevi koji lako mogu ozlijediti malo dijete koje će se vjerojatno željeti približiti i vidjeti kako kosilica funkcionira. 

Od slučajeva u kojima djeca padaju iz tatinog krila s kosilice, do djece koja završe pod kosilicom, pa do ozljeda očiju od pokošene trave, sve su to razlozi da dijete držite dalje od košnje.

9. Dopuštate im penjanje na dječjem igralištu

Dječje igralište je omiljeno odredište djece i roditelja, međutim, potreban je stalni nadzor kako bi se djeca sigurno vratila kući.

Iako izgleda zabavno i sportski, penjanje je jedan od najčešćih uzroka padova i ozbiljnih ozljeda, a ponekad i smrti.

10. Dopuštate im vožnju bicikla bez kacige

Nije iznenađenje da je vožnja biciklom jedna od najdražih aktivnosti djece jer im daje osjećaj neovisnosti, slobode i zabave što je upravo ono što djeca žele. 

Međutim, vožnja bicikla može biti opasna kada se biciklira neodgovorno, pogotovo za djecu.

Nošenje kacige sigurnosno je pravilo broj jedan jer štiti glavu u slučaju pada.

Kaciga može spriječiti ozljede mozga i teške traume. Također je važno da djetetu nikad ne dopustite da se vozi bez nadzora. Vožnja biciklom može biti obiteljska aktivnost, zato budite primjer i vozite se zajedno, i naravno, nosite kacigu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.