Ovo je moćan savjet koji je osnivačica feminizma ostavila svojoj kćeri prije smrti

MARY WOLLSTONECRAFT mnogi smatraju utemeljiteljicom feminizma. Njezina knjiga "Opravdavanje prava žene" bila je revolucionarna za osporavanje ideje da žene postoje samo s ciljem da udovolje muškarcima, a njezina filozofija još uvijek odjekuje u ženskim pokretima diljem svijeta.

Wollstonecraft je umrla samo nekoliko dana nakon porođaja 1797. godine, ali uspjela je svojoj djevojčici ostaviti posljednji savjet.

Radi se o mudrosti koju svaka kći zaslužuje čuti

"Smrt me može oteti od tebe prije nego što uspiješ odvagnuti savjet ili prodrijeti u moje razmišljanje. Stoga bih te, s lijepom tjeskobom, htjela potaknuti u ranoj fazi života da formiraš svoje veliko načelo djelovanja, da te spasim od uzaludnog žaljenja da kroz neodlučnost dopustiš da proljetna plima postojanja prođe, nepoboljšana, bez uživanja. Stekni iskustvo - ah, stekni ga - jer iskustvo vrijedi imati, i stekni dovoljnu snagu da tragaš za vlastitom srećom; stvorit ćeš i svoju korisnost izravnim putem. Što je prečesto mudrost, ako nije sova božice, koja sjedi tugujući u pustom srcu."

Prema The Marginalianu, to je tekst iz druge knjige koju je Wollstonecraft pripremala kao nastavak prvog romana, a trebao je imati osobniji ton. Njezine riječi pokazuju da je Wollstonecraft znala da bi se kraj mogao bližiti, zbog čega je njezina poruka bila još moćnija.

U našem modernom dobu ovaj se savjet možda ne čini toliko hrabar i radikalan

Steknite iskustvo, tražite svoju sreću. Ali činjenica da je Wollstonecraft potaknula svoju kćer na ovladavanje samom sobom u doba kada su o ženinoj sudbini u potpunosti odlučivali muškarci, što njenu poruku čini izvanrednom.

Wollstonecraftine riječi i njezina feministička načela nastavili su živjeti kroz njezinu kćer Mary Shelley, koja je napisala "Frankensteina".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.