Ovo su dvije roditeljske pogreške koje djecu čine tvrdoglavijom, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

SVAKO je dijete s vremena na vrijeme tvrdoglavo, ali psiholozi objašnjavaju kako određeni roditeljski postupci tome mogu pridonijeti. Naime, kako donosi Fatherly, određene pogreške ili obrasci ponašanja kojima se služe roditelji djecu zapravo mogu učiniti još tvrdoglavijom i time dovesti do određenih problema s ponašanjem ili kontroliranjem emocija.

Jedna od tih pogrešaka tiče se donošenja odluka. Psiholozi tvrde kako mnogi roditelji odbijaju dijeliti kontrolu, rijetko su spremni priznati kada su u krivu, uglavnom su oni uvijek u pravu i kao takvi djeci ne daju priliku da osjete da ona odlučuju o nekim stvarima.

Na primjer, ako dijete želi u vrtić ili školu obuti cipele koje mu možda ne stoje najbolje s odjećom koju nosi, psiholozi savjetuju roditeljima da bi mu ipak trebali udovoljiti. Kako kažu, donošenje naizgled bezazlenih odluka može učiniti dijete sigurnijim i samouvjerenijim.

Još jedna pogreška koju radi velik broj roditelja, i to često nesvjesno, odnosi se na nedostatak empatije. O nekim odlukama ne može se pregovarati, ali postoji način da roditelji donose autoritativne odluke i pritom ne ispadnu bezosjećajni. Kako objašnjavaju psiholozi, potvrđivanje djetetovih osjećaja daje mu do znanja da sve što osjeća vrijedi. Prema njihovom mišljenju, roditelji bi trebali pokazivati empatiju, a isto pokušati razvijati i kod djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.