Ovo su opasni pješački prijelazi kod škole u Osijeku, roditelji bijesni i zabrinuti

Foto: Index

STANOVNICI Osijeka požalili su nam se na dva opasna pješačka prijelaza u neposrednoj blizini Osnovne škole Ivana Filipovića u Osijeku. Prvi pješački prijelaz nalazi se u Ulici Antuna Kanižlića na zavoju.

"Sva vozila koja dolaze iz smjera sjevera i idu prema jugu, često vozeći brzinom većom od dopuštene (50 km/h), kasno uočavaju pješake - pogotovo one koji stoje na zapadnoj strani pješačkog prijelaza", pojasnili su nam. Dodali su da je prije par godina u samu površinu kolnika postavljena svjetlosna signalizacija koja je radila neko vrijeme, ali nije dugo trajala.

"Ova signalizacija još uvijek nije uklonjena, no trenutno je bez ikakve funkcije", kažu građani.

Na drugom pješačkom prijelazu često je parkiran kamion koji vrši opskrbu trgovine

Drugi opasni pješački prijelaz nalazi se na istoj lokaciji. Kažu da je neosvijetljen, a donedavno je vodio u blatnu kaljužu.

"Ovaj pješački prijelaz, osim zbog neosvijetljenosti, problematičan je zbog vozača koji dolaze iz smjera sjevera i skreću u Ružinu ulicu, obično bez usporavanja", pojašnjavaju.

Na ovom pješačkom prijelazu često parkira kamion za opskrbu trgovine u neposrednoj blizini.

"Najčešće vrijeme istovara robe je kada školarci idu u školu. Kako bi istovar robe bio što lakši, kamion se uparkirava tako da u potpunosti priječi prolaz stazom za pješake. Pješaci tada moraju hodati po cesti kojom nadolaze jureći automobili koji skreću u Ružinu ulicu", tvrde građani Osijeka.

Može li Grad Osijek nešto poduzeti da se riješi navedena problematika, provjerili smo u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu.

"Grad Osijek redovno nadzire stanje u prometu, postupa na temelju mišljenja struke i sustavno rješava uočene probleme. Pješački prijelazi koje navodite već su označeni, ne samo zakonski propisanom prometnom signalizacijom koja ukazuje vozačima da nailaze na pješački prijelaz, nego je na kolniku dodatno naznačeno upozorenje o blizini škole, odnosno o povećanoj prisutnosti djece. Sve ovo potiče vozače da povećaju oprez na tom dijelu prometnice, odnosno križanju Ulice Antuna Kanižlića i Ružine ulice", tvrde u odgovoru za Index.

Foto: Čitatelj

Grad Osijek: Sigurnost sudionika u prometu nam je prioritet

Ipak, svjesni su da se ne mogu osloniti na savjesnost vozača.

"Grad Osijek će tijekom ove godine, u okviru preventivnih mjera, uvesti dodatnu horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju kako bi povećao sigurnost ovih pješačkih prijelaza, a time i sigurnost svih sudionika u prometu. Dosadašnja praksa i učestalost prometnih prekršaja na navedenoj lokaciji indikatori su ispravnog postupanja prilikom određivanja i postavljanja postojeće prometne signalizacije. No, bez obzira na trenutne pokazatelje, sigurnost sudionika u prometu je prioritet i zato Grad nastavlja s provedbom preventivnih mjera koje naglašavaju potrebu za povećanim oprezom u blizini ovih pješačkih prijelaza", zaključuju u svom odgovoru.

Imate li i vi u blizini škole potencijalno opasan pješački prijelaz? Pošaljite nam priču, lokaciju i fotografije na mame@index.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.