Ovo su razlozi zbog kojih vas vaš toddler ne sluša, prema riječima stručnjakinje

Foto: Shutterstock

TODDLER faza je iscrpljujuća i ponekad se može činiti da bi bilo mnogo lakše samo dignuti ruke i prepustiti svu kontrolu svom sićušnom tiraninu nego se upustiti u pokušaje da ga urazumimo. Nekoliko je razloga zašto mala djeca ne slušaju.

Još uvijek pokušavaju pojmiti što znači "slušati"

Prvo, iako je to nevjerojatno teško učiniti dok vas vaše dijete očito ignorira, važno je razumjeti da to što ne sluša ima veze s njima, a ne vama. "Kada mala djeca 'ne slušaju', to ne znači da su prkosna ili nepromišljena, oni još uvijek vježbaju puno stvari, uključujući slušanje", kaže dječja psihijatrica Helen Egger.

Nadalje objašnjava da mala djeca ne samo da još uče i razvijaju se već su i ljudi, baš kao i svi drugi. "Mala djeca su ljudska bića koja imaju složene osjećaje koji će utjecati na to koliko su umorni, jesu li gladni itd., baš kao starija djeca i odrasli."

Ne razumiju što trebaju učiniti

"Malo dijete možda ne razumije upute ili roditelj može davati upute prije nego što u potpunosti privuče djetetovu pažnju", kaže za Romper Nichole Merz, specijalistica za razvoj djece.

Egger se slaže da je komunikacija često kriva u tim situacijama. Na primjer, ako je vaša direktiva previše složena, možda nije stvar u tome da vaše dijete ne sluša, već da je vaše dijete jednostavno neće moći pratiti. Druga je mogućnost da nemate njihovu punu pažnju jer ih nešto ometa, što znači da ne čuju sve što govorite.

Prijelazi su nezgodni za djecu

Prijelazi su vrlo teški za malu djecu, pa ako tražite trenutni odgovor od njih, vjerojatno ga nećete dobiti. Slično, Merz napominje da ako se malo dijete bavi "poželjnom aktivnošću" i zamolite ga da učini nešto što ne želi, ne samo da tražite prijelaz od njega već tražite i da prijeđe s nečeg zabavnog u nešto dosadno, tako da je sigurno pretpostaviti da će negodovati ili pružiti otpor u obliku izljeva bijesa.

Nemaju pravu motivaciju

Egger sugerira da možda nisu motivirani da rade ono što im se kaže ako im ne date pozitivne argumente odmah po davanju uputa, kao što su: "Sviđa mi se kako stavljaš cipele u ormar kad te to zamolim."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.