Ovo su tri karakteristike koje imaju svi odlični roditelji, kažu psiholozi

Foto: Pixabay

SVAKI roditelj povremeno izgubi strpljenje kada je riječ o odgoju djeteta, no burne reakcije čine više štete nego koristi. Kako objašnjavaju psiholozi, one samo uzrujavaju dijete i sprječavaju ga da se uključi u kognitivne procese koji mu mogu pomoći da uči iz svojih pogrešaka te tako sljedeći put donese bolje odluke.

Upravo su zbog toga stručnjaci istaknuli čak tri karakteristike koje imaju svi odlični roditelji, a pomažu im u odgoju koji se temelji na poštovanju, pravilnom postavljanju granica i strpljenju. Kao prvo, roditelji koji odgajaju dijete na pravilan način znaju, barem u većini slučajeva, kontrolirati vlastite emocije.

Iako je sasvim razumljivo da roditelji ponekad burno reagiraju kada dijete testira njihovo strpljenje ili ne poštuje postavljenje granice, zadatak roditelja je da mu pokaže da se emocije mogu kontrolirati i pod svaku cijenu izbjegavaju vikanje ili neki drugi način kažnjavanja.

Druga karakteristika koju imaju odlični roditelji jest sposobnost da prepoznaju vlastite okidače. Naime, psiholozi objašnjavaju kako je ponekad burna reakcija roditelja zapravo obrazac ponašanja usvojen još u djetinjstvu, a nije uzrokovan djetetovim ponašanjem. Ako roditelj ima neriješene emocionalne rane, one mogu podsvjesno izazvati obrambene mehanizme ili preopteretiti emocionalni kapacitet osobe, zbog čega ih je potrebno znati prepoznati.

I posljednja stvar, ali ne i manje važna je činjenica da odlični roditelji nisu perfekcionisti i spremni su priznati da su pogriješili. Naime, svaka osoba griješi pa je za očekivati da će u nekim slučajevima roditelj trebati preuzeti odgovornost za svoju pogrešku. Tako uči dijete da i ono jednoga dana bude spremno na isto, što će doprinijeti njegovom razvoju, ali i poboljšati njegove odnose s drugim ljudima.