Ovu uobičajenu frazu od dvije riječi nikada ne govore roditelji mentalno snažne djece

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj želi da njegova djeca budu sretna i uspješna, a najbolji način da se to osigura jest naučiti ih mentalnoj snazi što ranije, smatra psihoterapeutkinja Amy Morin. Naime, mentalno snažna djeca vjerojatnije će imati visoko samopoštovanje, razviti otpornost koja im omogućuje da ostanu pozitivni usred izazova i uče iz svojih pogrešaka.

Kako bismo odgojili mentalno snažno dijete, psihoterapeutkinja naglašava da trebamo paziti što govorimo u njegovoj blizini. Naime, određene fraze koje često koristimo potpuno nesvjesno mogu napraviti više štete nego koristi, a jedna od tih je i ''ljutiš me''.

Naime, ideja da na naše osjećaje može utjecati tuđe ponašanje je kontraproduktivna, kaže Morin. To može navesti djecu da misle kako nisu odgovorna za svoje postupke, a moguće je da dođe i do manipulativnog ponašanja.

''Ne želimo da djeca odrastajući krive druge ljude da su ih razljutili, pokvarili im dan ili bilo kojim postupkom uzrokovali da se osjećaju loše. Umjesto toga, trebali bismo učiti djecu da budu svjesni kako su upravo oni ti koji kontroliraju što osjećaju, misle i kako se ponašaju'', objašnjava.

Umjesto ove fraze, psihoterapeutkinja savjetuje kako bismo trebali pokušati koristiti izraze poput "trenutačno mi se ne sviđa tvoje ponašanje" ili "ne sviđa mi se kako se ponašaš, evo što bismo mogli učiniti umjesto toga''.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.