Pedijatrica otkrila koja bi pitanja voljela češće čuti od roditelja

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI smatraju da mnogi roditelji pedijatru ne dolaze dovoljno pripremljeni pa odgovore na pitanja ili nedoumice traže putem drugih izvora.

"Mnogi roditelji ne rade pripreme kako bi dobili odgovore na stvari koje ih brinu", kaže pedijatrica Sarah Clark za Today.

Primjerice, roditelji bi mogli imati pitanja koja se odnose na kombiniranje lijekova za snižavanje temperature ili možda žele dobiti mišljenje liječnika o komentaru učitelja da njihovo dijete ima poteškoća s fokusiranjem, ali često ih ne postave.

"Donošenje popisa pitanja korisno je i za roditelje i za djetetove skrbnike", slaže se pedijatrica Maureen Ahmann i predlaže roditeljima da zapišu pitanja koja imaju u svoje pametne telefone i da se o svemu što ih zabrinjavaju konzultiraju sa svojim pedijatrom.

"Roditelji u današnje vrijeme mogu biti zabrinuti jer, zbog društvenih mreža, više uspoređuju djecu. To je najčešća dilema modernog roditeljstva", tvrdi Ahmann. 

Iako će pitanja koja ćete postaviti svom pedijatru varirati ovisno o djetetu, postoje neka koja bi pedijatri voljeli češće čuti od roditelja svojih malih pacijenata.

"Što bih trebao/la sljedeće učiniti?"



"Uvijek volim kada me roditelji pitaju kako potaknuti različite aspekte razvoja. Pitali su me, na primjer, što mogu učiniti da potaknu govor kod djeteta ili da pomognu djetetu da prohoda. Roditeljstvo je teško i zato želim pomoći roditeljima kao pedijatar koliko god mogu", kaže dr. Edith Bracho Sanchez.

"Možete li dati savjet čime mogu hraniti svoje dijete?"

"Zaposlenim roditeljima teško je smisliti načine za uključivanje različitih grupa namirnica. Ali hranjenje je doista važno pa sam uvijek sretna kad mogu pomoći roditeljima da osmisle praktične i kreativne načine da djeci predstave zdrave obroke", ističe dr. Bracho Sanchez.

"Imate li savjet za bolje spavanje u našoj obitelji?"



"San cijele obitelji ovisi o tome kako dijete spava, a jedino odmoran roditelj može biti prisutan i angažiran. Zato provodim puno vremena razgovarajući s roditeljima o načinima optimiziranja spavanja njihove djece ovisno o dobi. Savjeti su različiti ovisno o tome koliko dijete ima godina, ali to je uvijek razgovor kojem se radujem", tvrdi Bracho Sanchez.

"Postoje li stvari koje treba spomenuti učitelju ili učiteljici svog djeteta?"

"Učitelje smatram važnim dijelom tima koji osigurava da su djeca zdrava i napredna. Korisno je obavijestiti učitelje o zdravstvenim stanjima poput astme ili određenim ponašanjima", zaključila je pedijatrica.