Plivači objasnili zašto rukavice za plivanje nisu potpuno bezopasne

Foto: Shutterstock

AKO imate malog neplivača, budite na oprezu. Naime, plivači i osvajači zlatnih olimpijskih medalja Rowdy Gaines, Franklin Jonson i Cullen Jones kažu da rukavice za plivanje daju lažni osjećaj sigurnosti.

"Ako djeca nose rukavice za plivanje, misle da su sigurna u vodi pa bi sljedeći put kad vide vodenu površinu, mogla potrčati prema njoj. Dakle, ako baš morate koristiti rukavice, učinite što morate, ali znajte da vaše dijete nije sigurno samo zašto što ih nosi", rekao je Franklin Jonson u emisiji Today.

Rowdy, koji vodi Step Into Swim, inicijativu koja promiče edukaciju o sigurnosti u vodi, smatra da su rukavice izvrstan alat za navikavanje djece na vodu. No ističe da ih ne treba koristiti kao izgovor da ne brinete za dijete u vodi.

"Molim roditelje da ne skidaju pogled sa svoje djece kada su u vodi ili oko nje. Rukavice i roditeljima daju lažan osjećaj sigurnosti", upozorava.

Umjesto toga, stručnjaci savjetuju roditeljima da djecu upisuju na satove plivanja. Naime, istraživanja su pokazala da će to smanjiti rizik od utapanja za nevjerojatnih 88 posto.

Uz to, još jedna profesionalka, Natalie Livingstone, podsjetila je da samo zato što dijete zna plivati, roditelji ne bi trebali pretpostaviti da nema opasnosti od utapanja.

"Vidimo da se utapanja događaju i onima koji znaju plivati. Ljudi mogu imati medicinske probleme, mogu dobiti grč, mogu se umoriti i nestati pod vodom", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.