Počeli su praznici, a vašem djetetu je dosadno? Dr. Ranko Rajović kaže da je to dobro

Foto: Karlo Šutalo

POČELI su proljetni praznici, zbog čega se mnoga djeca žale da im je dosadno. Doktor Ranko Rajović smatra da je dosada važna.

"Pustite da djetetu bude dosadno, jer će se u tom slučaju morati igrati. Istraživanje koje smo radili u školama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji pokazalo je da već u nižim razredima većina djece ima telefone - čak 80 posto njih, a u četvrtom razredu taj postotak ide i do 100 posto. U odnosu na prije pet godina, kada smo radili istu studiju, skok je dramatičan", upozorio je dr. Rajović.

To je zabrinjavajuće jer znači da djeca, kada im je dosadno, refleksno posežu za telefonom.

"Ponavljam - moj prvi savjet je da pustite djeci da im bude dosadno. Drugo, ne kupujte djetetu svaki vikend igračku. Sjetite se sebe, kada ste dobivali poklone? Manji poklon za manji praznik, veći za veći. I to je bilo to. A danas? Doslovno se svakog vikenda djeci kupuje po igračka", tvrdi dr. Rajović.

Roditeljima savjetuje da dvije večeri u tjednu rezerviraju za društvene igre.

"Važno je da djecu naučite igrati šah. Zašto? Dijete danas u školi ima slabu pažnju, ne može učiti. To je problem svuda, a uzrok je tehnologija. Kartanje, jamb i šah su igre za duboku pažnju", zaključuje Rajović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.