Praznici su vrijeme za životne lekcije, sada imate dosta vremena djecu naučiti i ovo

Foto: Instagram

RODITELJI često prebacuju odgovornost na učitelje, no životne vještine bi samostalno trebali učiti svoju djecu. Donosimo vam popis lekcija koje nijedno dijete neće imati priliku naučiti u školi, a svakako bi trebalo znati.

Osnove financija

Pritom ne mislimo na opsežno ekonomsko učenje, nego na osnove racionalnog raspolaganja novcem. Nije loše donositi kućni proračun i razgovarati kako i gdje novac najbolje potrošiti.

Razumijevanje kredita

Naučite dijete da posuđivanje novca nikada nije besplatno. 

Osobne komunikacijske vještine

U svijetu modernih tehnologija kada djeca komuniciraju SMS-om, e-mailom i raznim "messengerima", naučite svoje dijete da lijepo razgovara oči u oči.

Moć pregovaranja

Svi mi kroz život učimo ovu vještinu, ugradite djetetu osnove kako bi kasnije kroz život imalo dobre temelje za kvalitetnu moć pregovaranja. 

Emocionalna inteligencija

Uz učenje o fizičkom zdravlju, ono emocionalno nerijetko je zapostavljeno. Važno je dijete naučiti kako da upravlja svojim stresom, tjeskobom i emocijama.

Fokusiranje

U današnjem svijetu većina djece vješta je u multitaskingu, no imaju problema s fokusiranjem i posvećivanjem pažnje samo jednoj radnji ili projektu. Naučite djecu da se usredotoče na bitne stvari tako da ih ne može i najmanje ometanje prekinuti u njihovoj radnji.

Upravljanje vremenom

Učenje kako biti organiziran, koncentriran i produktivan nešto je što nam svima, prije ili kasnije, zatreba u životu. 

Osnove kuhanja

Pritom ne mislimo na kuhanje delicija, nego na pripremu nekoliko osnovnih jela da dijete ne bi bilo gladno kad ste vi odsutni.

Kućanski popravci

Nove generacije sve manje znaju klasične kućanske popravke koje su prije znali gotovo svi, a danas skupo plaćate majstore za to. Naučite dijete sitnim popravcima i uštedite mu novac.

Osnove prve pomoći

Svaka prva pomoć s kojom se djeca susreću je tek kratka teorijska lekcija. Potrudite se da dijete dobro nauči tehnike davanja prve pomoći. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.