Pretilost u djetinjstvu može povećati rizik od ozbiljne bolesti u starijoj dobi

Foto: Shutterstock

STUDIJA provedena na uzorku od 1200 djece, a koja je trajala 30 godina, pokazala je da su mršavija djeca i u formi pokazala bolje pamćenje i sposobnosti razmišljanja u kasnijim fazama života.

Znanstvenici vjeruju da bi taj pozitivni obrazac održavanja tjelesne forme i kognitivnih sposobnosti mogao zaštititi ljude od pojave demencije u starijoj dobi.

Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom mogu postati odrasle osobe koje su sklonije obolijevanju od neurodegenerativnih bolesti

Ovo novo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Science and Medicine in Sport.

Vodeća autorica studije, profesorica Michele Callisaya sa Sveučilišta Monash u Melbourneu, rekla je da nalazi podupiru javnozdravstvene strategije za smanjenje stope pretilosti kod djece. "Razvoj strategija je važan jer bi mogao pridonijeti poboljšanju kognitivnih performansi u srednjim godinama", rekla je.

"Studija također pokazuje da će zaštitne strategije protiv budućeg kognitivnog pada možda trebati započeti još u ranom djetinjstvu. Svrha toga je da mozak razvije dovoljne rezerve za borbu protiv razvoja stanja poput demencije", objasnila je.

U SAD-u je petina djece i adolescenata u dobi od 2 do 19 godina pretilo. Društvo za Alzheimerovu bolest izvještava da danas u Ujedinjenom Kraljevstvu više od 900.000 ljudi živi s demencijom. Predviđa se da će se to povećati na 1.5 milijuna do 2040. godine, kako piše The Daily Mail.