Previše mališana koristi toksičnu šminku za djecu, upozoravaju zdravstveni stručnjaci

Foto: Shutterstock

TAKOZVANA šminka za djecu nije toliko bezopasna koliko je marketinške tvrtke predstavljaju, potvrdila je nova studija. Istraživači sa Sveučilišta Columbia i iz neprofitne organizacije Earth Justice upozoravaju da ovi proizvodi nisu sigurni za korištenje te da mogu sadržavati otrovne kemikalije poput teških metala koji mogu imati ozbiljne nuspojave i biti vrlo štetni za zdravlje djece.

Tim istraživača analizirao je rezultate više od 200 ispitanika, među kojima je čak 79 posto roditelja potvrdilo da njihova djeca stara do 12 godina koriste takozvanu dječju šminku. Riječ je o proizvodima koji su namijenjeni igri, a uključuju sjajila za usne, i boje za lice, odnosno rumenila i sjenila, piše The New York Post.

Studija objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health sugerira da 54 posto djece koristi ove proizvode jednom mjesečno, dok ih 12 posto koristi svakodnevno.

"Djeca su posebno osjetljiva i podložna rizicima, osobito onima koji se povezuju s kemijskim sastojcima koji se nalaze u šminki i bojama za kosu", rekla je dr. Julie Herbsman, profesorica na Sveučilištu Columbia i jedna od autorica studije. Pojasnila je da tjelesna građa, ubrzani rast i razvoj tkiva i organa te nerazvijen imunološki sustav izlažu djecu iznimnoj opasnosti od oštećenja uzrokovanih opasnim toksinima.

"Alarmantno je da je dopušteno prodavati šminku i kozmetičke proizvode namijenjene djeci, koji sadrže izrazito otrovne kemikalije", upozorila je Lakendra Barajas iz organizacije Earth Justice.

Država New York postrožila je zakone o sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima i od 1. lipnja će zabraniti prodaju proizvoda koji sadrže živu. Živa se povezuje s brojnim ozbiljnim bolestima, uključujući određene vrste raka, respiratorne i bubrežne probleme, gubitak određenih osjetila, pa čak i smrt.