Psihijatrica otkrila kako prepoznati probleme kod djeteta po njegovim crtežima

Foto: Pexels

Mala djeca vole crtati, a odrasli iz njihovih djela mogu puno toga otkriti. Iako je nemoguće dijagnosticirati dijete samo na temelju njegovih crteža, postoje detalji koji bi roditeljima trebali poslužiti kao upozorenje.

Psihijatrica Chloe Milavitsa kaže da se djetetovo stanje može procijeniti samo sveobuhvatno, ali niz aspekata koje uočavamo na crtežima može biti znak da je vrijeme za posjet stručnjaku.

"Elementi na crtežu koji se ponavljaju, pogotovo ako njihova složenost ne odgovara dobi, mogu ukazivati na poremećaje iz autističnog spektra. Primjerice, dijete crta isti lik na hrpi papira, odbija crtati bilo što drugo, koristi samo jednu boju olovke ili flomastera, ili crta vrlo lijepe monograme, crta jasne geometrijske oblike, iako to još ne bi trebao moći", pojašnjava Milavitsa.

Crteži koji prikazuju nasilje ili uključuju okrutne detalje mogu ukazivati na moguću psihopatiju ili PTSP kod djeteta koje je doživjelo traumatično iskustvo, istaknula je specijalistica.

"Ako dijete mlađe od sedam godina crta scene spolnih odnosa, to može ukazivati na preuranjeni spolni razvoj ili na to da ga odrasli zavode. Depresivna stanja karakteriziraju crteži s obiljem tamnih boja i naznakama samoozljeđivanja", nastavila je liječnica.

Psihijatrica je dodala da neka ponašanja ukazuju na kašnjenje u mentalnom razvoju.

"Problem je ako dijete ne pokazuje interes za crtanje, ako ne može povući crtu na papiru u dobi od tri i više godina, i/ili ne može držati olovku te ne može osjenčati područje bez da izađe izvan obrisa figure u dobi od pet do šest godina", napominje.

Ako uočite bilo što od navedenog, Milavitsa savjetuje da ne paničarite već da se obratite pedijatru, psihologu ili psihijatru koji će procijeniti dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.